Túrós batyu recept egyszerűen: túrós batyu leveles tésztából és kelttésztából

HelloVidék   
  Megosztom
Túrós batyu recept egyszerűen: túrós batyu leveles tésztából és kelttésztából

Túrós batyu recept: túrós batyu leveles tésztából, túrós batyu kelttésztából és mennyei túrósbatyu töltelék. Így készül a turos batyu recept egyszerűen. A túrós batyu hány kalória?

A túrós batyu az alap pékáruk egyike: életünk során számtalanszor fogyasztottuk már reggelire egy kis kakaóval, kávéval, vagy vásároltuk meg futva a pékségben, hogy valami nagyon gyors és egyszerű harapnivalóhoz jussunk. Nem árulunk el titkot, ha azt mondjuk, a legfinomabb túrós batyu otthon készül, a családi sütő melegében, tetszőleges ízesítésű, ínycsiklandó túrós batyu töltelékkel gazdagon megtöltve. Cikkünkben eláruljuk, hogyan készül a klasszikus túrós batyu kelttésztából és az egyszerű túrós batyu leveles tésztából – ezzel tényleg nagyon keveset kell foglalkozni! Azt is elmondjuk, hogy a túrós batyu hány kalória, ha éppen kalóriaszámolással diétáznánk.

A túrós batyu hozzávalói

Túrós batyu töltelék

  • 250 g tehéntúró
  • 3 ek kristálycukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek tejföl
  • 2 ek búzadara
  • 1 db tojás
  • ízlés szerint mazsola (beáztatott)

Túrós batyu tészta (kelttészta)

  • 500 g búza finomliszt
  • 3 dl tej
  • 18 g élesztő (friss)
  • 2 db tojássárgája
  • 75 g margarin
  • 2 ek kristálycukor
  • 1 csipet só

A túrós batyu recept elkészítése

  1. Futtassuk föl az élesztőt a meglangyosított tejben egy kevés cukorral (kb. 15 perc). A lisztet keverjük össze a cukorral és a sóval, majd morzsoljuk el benne a margarint is. Adjuk hozzá a tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt is, majd dolgozzuk össze a túrós batyu tésztáját alaposan.
  2. Tegyük félre a túrós batyu tésztáját kelni (langyos helyen, konyharuhával letakarva, 1 órán át), ezalatt készítsük el a túrós batyu töltelékét: egyszerűen keverjük össze a felsorolt hozzávalókat ízlés szerint egy kis mazsolával és hagyjuk állni kb. 30 percig, hogy a búzadara magába szívhassa a nedvességet.
  3. Gyúrjuk át újra a megkelt túrós batyu tésztát, majd nyújtsuk ki deszkán, míg 1 cm vastagságú tésztát nem kapunk. Vágjuk a tésztát négyzetekre, mindnek a közepébe kanalazzunk egy kis tölteléket, majd csípjük össze a túrós batyuk átlós csücskeit.
  4. Kenjük meg a túrós batyuk tetejét felvert tojásfehérjével, hagyjuk kelni kész állapotban még 30 percig, majd süssük őket ki 180°-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt. Tálaljuk porcukorral meghintve.

Túrós batyu leveles tésztából

Ha nincs kedvünk a turos batyu kelttésztájával bajlódni, vásároljunk bolti tésztát, hiszen a túrós batyu leveles tésztából is készülhet, a végeredmény pedig ezesetben is nagyon finom lesz. Vegyünk 2 csomag leveles tésztát, vágjuk azokat négyzetekre, majd töltsük meg és süssük ki a fent leírt túrós batyu recept szerint, 180°-on, 20 perc alatt.

A túrós batyu hány kalória?

Azt, hogy egy túrós batyu hány kalória, nagyban befolyásolja a túrós batyu mérete és hogy mennyi cukrot használtunk a töltelékhez. Egy átlagos túrós batyu kalóriatartalma 250-300 kcal.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

túrós batyu

túrós batyu recept

recept

receptek

gasztro

péksütemény

sütemény

leveles tészta

túró