A kolbász és a hurka sütése sütőben: így csináld, hogy ne repedjen ki!

HelloVidék   
  Megosztom
A kolbász és a hurka sütése sütőben: így csináld, hogy ne repedjen ki!

A hurka kolbász sütése sütőben, a hurka sütése fagyottan: a fagyasztott hurka kolbász sütése hány fokon történik, a hurka sütése hány perc és a hurka sütése hány fokon lesz jó?

A kolbász és a hurka sütése tipikus téli program: ha már itt a várva várt disznó vágási szezon, ne hagyjuk ki ezeket az izgalmas, magyaros finomságokat. Egy probléma szokott azonban felmerülni a hurka sütése kapcsán: a hurka sütése közben gyakran tapasztalhatjuk azt, hogy a hurka kireped, a bélből / műbélből kiömlik a finom töltelék és hajlamos lesz a sütőben kiszáradni. Na de hogyan történjen a hurka sütése hogy ne repedjen ki, milyen egyszerű házi praktikákat alkalmazzunk a hurka kolbász sütése során? Cikkünkben eláruljuk, hogyan kivitelezhető a hurka sütése fagyottan és frissen, hogyan történjen a hurka sütése sütőben!

A hurkasütés hagyománya

Magyarországon és más európai országokban évszázadok óta elterjedt hagyomány télen, karácsony előtt, illetve karácsony után a disznótor, amelyet a legtöbben sajátos családi ünnepségként tartunk számon. A disznó leölése és feldolgozása nem csak nagyszerű közösségépítő program, de ilyenkor rakjuk tele hagyományosan éléskamránkat a frissen feldolgozott élelmiszerekkel. A disznóvágás legnépszerűbb eseménye a tepertő, a kolbász és a hurka sütése, amelyek mind a magyarok kedvenc téli csemegéi közé tartoznak.

A friss hurka sütése sütőben

A hurka kolbász sütése sütőben, tepsiben történik, nem pedig serpenyőben – ne keverjük össze ezt az élelmiszert a gyorsan elkészülő debreceni kolbászokkal, amelyeket egyszerűen bevagdosva kisüthetünk. A hurka sütése szempontjából mindegy, hogy fagyott vagy friss élelmiszerekkel dolgozunk, a végeredmény ugyanolyan finom lesz.

A hurka sütése fagyottan

Leggyakrabban a hurka sütése fagyottan történik, ugyanis a disznóvágás után keletkezett nagy mennyiségű hentesárut szinte képtelenség frissen elfogyasztani. A fagyasztott hurkát betehetjük egyből a sütőbe, ám jobban járunk, ha előtte legalább félig felolvasztottuk.

A fagyasztott hurka kolbász sütése hány fokon történjen?

170-180°-ra előmelegített sütőben süssük.

A hurka sütése hány perc ideális esetben?

A hurka sütése attól függően, hogy mennyire ropogósan szeretjük, 30-40 perc. Ha fagyott hurkát sütünk, a folyamat 1 órát is igénybe vehet.

Hogyan történjen a hurka sütése hogy ne repedjen ki?

Ahhoz, hogy a hurka ne repedjen ki, a hurka sütése előtt meg kell tennünk néhány óvintézkedést, amelyek a következőek:

  1. A tepsiben úgy helyezzük el őket, hogy ne érjenek egymáshoz, ugyanis, ha összesülnek, a hurka bele kireped.
  2. Vékony tűvel szúrjunk apró lyukakat a (nem fagyott) hurka bőrébe, hogy a nyomás távozhasson, így a hurka nem reped ki.
  3. Öntsünk egy kevés vizet a hurka alá, hogy a hurka ne tapadjon le a tepsi aljára – ugyanis attól is szétdurranhat.
  4. Áztassuk be sütés előtt a hurkát 10-15 percre, ha az már nem friss. A fagyasztott hurka bele gyakran elveszti a rugalmasságát, ez is okot adhat a kirepedésre.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hurka sütése

hurka

kolbász

disznótor

disznóvágás

gasztro

sütés

főzés

recept

receptek