Isteni sült gesztenye recept: mutatjuk, hogyan készíthetsz belőle süteményeket!

HelloVidék   
  Megosztom
Isteni sült gesztenye recept: mutatjuk, hogyan készíthetsz belőle süteményeket!

A legegyszerűbb sült gesztenye recept: szelíd gesztenye sütés sütőben, gesztenye torta sütés nélkül és gesztenye tekercs sütés nélkül. Tudd meg, a gesztenye sütés hány fokon jó!

Rohamosan közelítve az év végéhez, újra elérhetővé válik a boltok polcain a téli hónapok egyik kedvenc csemegéje, ami nem más, mint a mennyei szelídgesztenye. A szelíd gesztenye sült gesztenye formájában önmagában is fogyasztható, azonban mi elárulunk egy titkot: rendkívül finom sütemények készíthetőek a sült gesztenye felhasználásával!

Cikkünkben eláruljuk, hogyan történik a szelíd gesztenye sütés sütőben, illetve hogy egy egyszerű sült gesztenye recept alkalmazásával hogyan válik a sült gesztenye sütemények alapjává. Az eredeti sült gesztenye recept mellett eláruljuk, hogyan készül a gesztenye tekercs sütés nélkül, illetve hogyan készül a szintén lehengerlő gesztenye torta sütés nélkül. Azt is megtudhatod, a gesztenye sütés hány fokon történik, és hogy a gesztenye sütés mennyi ideig tart!

A gesztenyéről

A közismert gesztenye, azaz a vadgesztenye ehető verziója, a szelídgesztenye egy igazi év végi különlegesség, ami intenzív illata és különleges íze miatt népszerű karácsonyi csemege. Habár a sült gesztenye tökéletes harapnivaló egy karácsonyi vásárban, sokan nem tudják, hogy nagyon egyszerű otthon is elkészíteni, hiszen a gesztenyén és egy kis édes fehérboron kívül nincs szükség semmi másra.

A gesztenye sütése sütőben történik, azonban ehhez elő kell áztatnunk a gesztenyéket, hogy azok kemény héja felpuhuljon, és hogy a gesztenyebél egy kis folyadékot szívjon magába. A fehérboros áztatáson kívül nincs szükség külön fűszerezésre, a gesztenyéket egyszerűen bontsuk fel és fogyasszuk el még melegen. Sütés után a sült gesztenye nem csak friss csemege formájában hasznosítható: nagyon finom sütés nélküli torta vagy éppen gesztenyés tekercs készíthető belőle, ami bármelyik ünnepi asztalon megállja a helyét.

Hogyan történik a gesztenye sütése?

A gesztenye sütés mennyi ideig tart?

A szelíd gesztenye sütés nem olyan hosszú folyamat, mint azt gondolnánk, elegendő hozzá mindössze 15-20 perc (természetesen a gesztenye sütése előmelegített sütőben történik). Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy mikor jó a sült gesztenye, vegyünk ki egy szemet a sütőből és kóstoljuk meg – azonnal érezni fogjuk, ha túl kemény, ekkor azonban vissza kell tennünk még néhány percre sülni azokat.

A gesztenye sütés hány fokon ideális?

A gesztenye sütés sütőben 200°-on ideális, alacsonyabb hőfokon ennél hosszabb ideig kell sütnünk (készülhet a sült gesztenye akár 120-150°-on is, azonban ez esetben 45-60 percig kell a sütőben hagynunk).

Sült gesztenye recept

A sült gesztenye készítés egyik legfontosabb mozzanata az előkészület: tisztítsuk meg a héjas gesztenyéket, majd egy éles késsel minden gesztenyébe vágjunk bele egy (nem túl mély) X-et. Ez a bevágás azért fontos, mert a sütés folyamán itt fog megnyílni a sült gesztenye héja, így egyszerűen meg tudjuk majd pucolni őket. Ezt követően a bevágott gesztenyéket helyezzük egy fazékba és öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi őket. Ízesítsük az áztatóvizet egy kis édes fehérborral (1 kg gesztenyéhez kb. 3 dl bor szükséges), és hagyjuk ázni 3 órán keresztül.

A 3 óra leteltével a gesztenye héja felpuhul, a termés pedig magába szívja az illatos, boros folyadék egy részét. Csepegtessük le a gesztenyéket, melegítsük elő a sütőt, majd egyszerűen süssük meg a gesztenyéket egy tepsiben, szárazon. Amikor a sült gesztenye recept kész, még melegen pucoljuk meg a gesztenyéket (vigyázzunk, ha a sült gesztenye elhűlt, a héja visszakeményedik!) és már fogyaszthatjuk is őket.

Gyakori kérdés, hogy1 kg héjas gesztenye mennyi sült gesztenye előállítására elegendő. A válaszunk az, hogy körülbelül fél kilónyi sült gesztenye marad a pucolás után, így ha héjas gesztenyét használunk valamilyen sütemény előállításához, mindenképpen számoljunk a mennyiségi változással! Nézzük, mi minden készíthető még a sült gesztenye felhasználásával!

Gesztenyepüré tejszínhabbal

A gyerekek egyik örök kedvence nem más, mint a végtelenül egyszerű, mégis különleges gesztenyepüré tejszínhabbal, amit igazán nem nehéz elkészíteni. A sült gesztenye feldolgozásához egy nagyon egyszerű gesztenyepüré recept alkalmazását ajánljuk, ami a következő utasításokat tartalmazza:

A gesztenyepüré hozzávalói

  • 500 g sült gesztenyebél
  • 50 g cukor
  • 50 g vaj
  • 1 db vaníliarúd
  • 1,5 dl habtejszín
  • 3 dl tej
  • 4 dl víz

A gesztenyepüré készítése

  1. A fent leírt egyszerű sült gesztenye recept elkészítése során nyerjünk ki fél kilónyi gesztenyét a héjakból, majd tegyük fel egy fazékba főni 3 dl vízzel és 3 dl tejjel felöntve. Adjuk hozzá a vaníliarúd kikapart magjait (ha nincs, egy kanál vaníliaaroma is megteszi), majd főzzük egészen puhára őket (30-40 perc). A puha gesztenyéket szűrjük le.
  2. A cukorból és a maradék 1 dl vízből főzzünk egy egyszerű cukorszirupot, majd turmixoljuk össze ezt a szirupot a tejes vízben főtt gesztenyével, a tejszínnel és a felolvasztott vajjal. A krémesített, meleg masszát kanalazzuk tiszta tálba, hagyjuk elhűlni, majd tegyük a hűtőbe egy éjszakára lefóliázva, hogy megdermedjen.
  3. Amikor kész a sült gesztenye használatával készített gesztenyemassza, egyszerűen reszeljük le nagylyukú reszelővel, még hidegen, majd tálaljuk felvert tejszínhabbal a tetején.
Gesztenye torta sütés nélkül
Gesztenye torta sütés nélkül

Gesztenye torta sütés nélkül

Csak hogy tudjuk: a gesztenyéből sosem elég, mindig van az ízélményt hová fokozni – erre tökéletes példa egy végtelenül egyszerű gesztenyetorta, amit bárki könnyedén elkészíthet. A gesztenye torta sütés nélkül tökéletes desszert egy ünnepi asztalon, bármilyen karácsonyi fogás mellé.

A gesztenyetorta hozzávalói

  • 500 g gesztenyemassza (saját készítésű vagy bolti)
  • 150 g darált háztartási keksz vagy vajas keksz
  • 250 g babapiskóta
  • 3 dl habtejszín
  • 1 ek rum vagy rumaroma
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 6 dl tej
  • 200 g porcukor
  • 250 g sütőmargarin
  • 1 tábla tejcsokoládé

A gesztenyetorta készítése

  1. Reszeljük le nagylyukú reszelőn a gesztenyemasszát (ahogy korábban tettük a gesztenyepüré esetében), majd dolgozzuk össze a porcukorral, a darált keksszel és a tejjel, illetve ízesítsük ízlés szerint rummal vagy rumaromával.
  2. Amikor homogén masszát kaptunk, vajazzunk ki vékonyan egy kapcsos tortaformát (sütőpapírral is kibélelhetjük), majd egyengessük el benne a sült gesztenyés masszát. Ha van elég masszánk a sütés nélküli gesztenyetorta alapjához, nyugodtan béleljük ki vele a tortaforma szélét is, mintegy bölcsőt formázva belőle a krémnek.
  3. Főzzük meg a pudingokat cukorral ízesítve, tejben (minden zacskós puding csomagolásán szerepelnek a pontos instrukciók), majd hagyjuk langyosra hűlni, hogy hozzákeverhessük a margarint, amit habverővel szobahőmérsékleten fel kell előtte, hogy habosítsunk. Kenjük meg egy réteg pudingos krémmel a gesztenye torta alapját.
  4. Vegyük elő a babapiskótákat és mártsuk őket egy kis rummal ízesített tejbe (ízlés szerint lehet tejeskávé is), majd rakjuk őket egy rétegben a vaníliás krémre. A babapiskótás réteg tetején egyengessük el a maradék vaníliapuding krémet, majd tegyük a sütés nélküli gesztenyetorta alapját a hűtőbe, hogy kb. 1 óra alatt megdermedhessen.
  5. A sült gesztenye torta díszítéséhez verjünk fel egy kis habtejszínt, majd habzsákból nyomjunk a desszert tetejére rózsákat. A tejcsokoládét reszeljük le (kis- vagy nagylyukú reszelőn), hogy csokoládéforgácsot kapjunk, ezzel díszítsük a habos részeket. Ízlés szerint a torta tetejét megszórhatjuk egy kis durvára aprított sült gesztenyével is.
Gesztenye tekercs sütés nélkül
Gesztenye tekercs sütés nélkül

Gesztenye tekercs sütés nélkül

A sült gesztenye felhasználásának másik útja a szintén karácsony tájékán népszerű egyszerű gesztenye tekercs sütés nélkül, ami nem csak nagyon finom, hanem sokáig is fogyasztható. A gesztenyetekercs ízvilágában hasonlít a fent leírt gesztenye torta ízéhez, azonban egy jóval töményebb, kekszesebb végeredményt kapunk – éppen ezért tálalhatjuk az ünnepek idején felszeletelve aprósüteményként, akár egy csésze kávé, vagy egy bögre forralt bor mellé is. Nézzük, hogyan készítsük!

A gesztenye tekercs hozzávalói

A kekszes masszához:

  • 500 g darált háztartási keksz
  • 200 g porcukor
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 3 dl tej
  • 1 ek rum vagy rumaroma

A gesztenyetekercs krémjéhez:

  • 250 g gesztenyemassza (saját készítésű vagy bolti)
  • 100 g porcukor
  • 150 g sütőmargarin
  • 1 ek rum vagy rumaroma

A gesztenyetekercs díszítéséhez:

  • 100 g kókuszreszelék

A gesztenye tekercs készítése

  1. Egyszerűen gyúrjuk össze a gesztenye tekercs kekszes masszáját, majd nyújtsuk ki kb. 0,5-1 cm vastagságú lappá (nyugodtan kettévághatjuk a masszát, hogy két, könnyebben kezelhető tekercset kapjunk).
  2. A gesztenyés krémhez a gesztenyemasszát reszeljük le nagylyukú reszelőn és dolgozzuk össze a rummal, a porcukorral, illetve a margarinnal, majd egyszerűen kenjük meg vele a kekszes lapokat (kb. hasonló vastagságú legyen a krém, mint a keksz), végül egyszerűen tekerjük fel a tekercseket sütőpapír segítségével.
  3. A gesztenyés tekercseket egyszerűen forgassuk kókuszreszelékbe, majd tegyük legalább egy órára a hűtőbe, hogy megdermedhessenek. Tálaljuk vékony, körülbelül 1 cm vastagságú szeletekre vágva.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gesztenye

gesztenyemassza

gesztenyepüré

sütemény

torta

karácsony

desszert

recept

receptek

édesség

sütés

gasztro