Leesik az állad: ennyiért mérik idén márciusban a húsvét slágerzöldségeit a piacokon

HelloVidék   
  Megosztom
Leesik az állad: ennyiért mérik idén márciusban a húsvét slágerzöldségeit a piacokon

Húsvétkor nem csak a klasszikus ételeket érdemes fogyasztani, hanem ajánlott az aktuális, szezonnak megfelelő zöldséget is a menü részévé varázsolni. A hagyományos sonka, tojás, kalács mellett egyre többen teszik le a voksot a zöldségtálak, saláták mellett, melyek amellett, hogy gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, rendkívül egészségesek is. Persze az árak ebben az esetben is döntő szerepet játszanak, főleg akkor, ha a korábban fillérekért vásárolt zöldségekért, most jobban a zsebünkbe kell nyúlni.

A húsvéti időszakban kifejezetten hangsúlyosak az étkezések és az is, hogy mit fogyasztunk ezeken a napokon. Mivel mindenki igyekszik a hagyományokat követni, így ritkán jut eszünkbe, hogy a megszokott alapanyagokból valami mást hozzunk ki, új fogásokat állítsunk össze.

A szakemberek azt javasolják, hogy szánjunk időt az étkezésekre és az ételek elkészítésére. Gondoskodjunk az egészséges alapanyagokról, de ne csak ünnepnapokon. Hogy mire van szükség egy egészséges menüsor elkészítéséhez? A válasz egyszerű: friss, tavaszi zöldségek! A szakemberek szerint a retekkel, újhagymával és a húsvétkor elmaradhatatlan tormával nem csak új ízeket vihetünk az ünnepi asztalra, de egészségünknek is kedvezhetünk velük. Ezek a zöldésgek ugyanis telis-tele vannak ásványi anyagokkal, rostokkal, feltöltik szervezetünket vitaminokkal, és támogatják immunrendszerünk optimális működését.

Miért érdemes ezeket fogyasztani?

Torma

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint, 2022-ben közel 1194 hektár területen folyt tormatermelés, a betakarítási munkálatok októbertől a következő ültetési szezon kezdetéig, márciusig tartanak. A legfrissebb adatok alapján az előző szezonban több mint 10 ezer tonna torma termett az országban, amely az EU éves össztermésének közel felét teszi ki. A szakaszos betakarításnak és a tárolástechnológiának köszönhetően az újtorma betakarításáig nemcsak a hazai piac, hanem az európai piac több mint felének kiszolgálására is elegendő a magyar termés. A termelt tormát 80-90 százalékban exportálják, többek közt Németországba, Lengyelországba, az Egyesült Királyságba és Csehországba, jellemzően frissen.

A torma Magyarországon őshonos növény, főbb termesztőkörzetei korábban Hajdú-Bihar vármegyében, Kiskunfélegyháza, illetve Budapest környékén voltak, mára azonban szinte egyetlen termesztőkörzete maradt. A Hajdúsági Torma 2008 óta oltalom alatt álló eredetmegjelöléses (OEM) termék, melyet 2021-ben hungarikummá is nyilvánítottak, köszönhetően a hajdúsági termőtájnak - ami az érmelléki löszhát és a nyírségi tájegység érintkezésénél terül el. A homokos öntés, illetve lápos réti talajon az úgynevezett bakhátas termelési technológia teszi egyedivé a Hajdúságban termett tormát. Az itt található a hazai termőterület 96 százaléka, ami több száz családnak biztosít megélhetést. A termelők a következő évi szaporítóanyagot is maguk állítják elő.

Retek

A KSH adatai szerint Magyarországon rekordmennyiségű, 5,57 ezer tonna retek termett 2021-ben, ami 40 százalékkal volt több, mint az előző évben. A retek a saláta után a második legjelentősebb hajtatott, hidegtűrő zöldségfajunk. Mintegy 100 hektáron hajtatnak retket, jellemzően kisebb légterű, fűtetlen vagy enyhén fűtött fólia, illetve síkfólia és fátyolfólia alatt, elsősorban Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében.

A retek tele van ásványi anyagokkal, élelmi rostokkal és vitaminokkal. Magas C-vitamin tartalma mellett A-, B1-, B6- és K-vitamin is található benne. Kisebb mennyiségben, mint a torma, de a retek is tartalmaz mustárolajat, illetve az újhagymához hasonlóan kéntartalmú illóolajat, melyek gyógyhatásának jelentős részét biztosítják. Jótékonyan hat az ér-, és a keringési rendszerre, valamint karbantartja az emésztőrendszert is. Antibakteriális és gombaölő hatású, tisztítja a légutakat, és csillapítja a köhögést A retek a benne található vitaminok és antioxidánsok segítségével támogatja az immunrendszert. Általában nyersen fogyasztjuk, de készíthető belőle párolt köret, saláta vagy épp nassolnivaló chips is. Itthon a vajretek, vagy más néven a hónapos retek a legnépszerűbb, de létezik fekete, fehér vagy sörretek is. Tároláskor csak a fényes, kemény és ép felületű gumókat válasszuk ki, távolítsuk el a szárukat, és a gumókat műanyag zacskóba csomagolva hűtőben tároljuk. Fogyasztás előtt természetesen alaposan meg kell mosni.

Újhagyma

A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi adatai szerint Magyarországon 2,07 ezer tonna újhagyma (zöldhagyma) termett 2020-ban, ami 12 százalékkal kevesebb az előző évinél. Viszont jó hír, hogy belföldi újhagymát egész évben kínálnak a Budapesti Nagybani Piacon és vidéki nagybani piacokon is.

Az újhagyma tulajdonképpen a vöröshagyma fiatal példánya, melynek föld alatti része még nem fejlődött ki teljesen, még nem vastagodott meg, ennek ellenére vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben kifejezetten gazdag. B-vitaminok, E-vitamin és biotin található benne, bővelkedik folsavban, valamint magnézium- és kalciumtartalma is jelentős. Magas C-vitamin tartalma támogatja az immunrendszer hatékony működését. K-vitamin tartalma elősegíti a csontok, a porcok és az erek jóllétét. Kimagasló vastartalma fokozza a vérképzést, valamint a szív- és érrendszeri betegségek prevenciójában is jelentős a szerepe. Egyik meghatározó hatóanyaga a kéntartalmú illóolaj, amely csípős ízéért, aromájáért felelős. Az újhagyma – a többi hagymaféléhez hasonlóan – tartalmaz allicint, melynek antioxidáns tulajdonságai miatt gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású.

Zamatos, édes! Ahogy a neve is sugallja, szuper szezonálisak, de rengeteg módon felhasználhatók: grillezd, pirítsd vagy párold egészben vagy félbevágva, majd borítsd be citromos zsemlemorzsával, ütős mustáröntettel.

Mit mutatnak az árak?

Ahogy azt a körképek esetében szoktuk, megnéztük az árakat a vidéki fogyasztói piacokon. Ehhez az Agrárinformációs Portál adatait használtuk. Ennek alapján az látható, hogy

a vidéki fogyasztói piacokon:

a torma

  • 2500-3000 Ft/kg

a retek

  • hónapos retek: 300-350 Ft/kg
  • jégcsapretek: 400 Ft/kg
  • Müncheni sör retek: 250-600 Ft/kg
  • fekete retek: 480-500 Ft/kg

az újhagyma:

  • 300-400 Ft/kg

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

húsvét

zöldségek

húsvéti zöldségek