Nem maradhatnak le a húsvéti asztalról: íme két filléres, egészséges zöldség a vidéki piacokról

HelloVidék   
  Megosztom
Nem maradhatnak le a húsvéti asztalról: íme két filléres, egészséges zöldség a vidéki piacokról

A húsvéti időszakban kifejezetten hangsúlyosak az étkezések és az is, hogy mit fogyasztunk ezeken a napokon. Mivel mindenki igyekszik a hagyományokat követni, így ritkán jut eszünkbe, hogy a megszokott alapanyagokból valami mást hozzunk ki, új fogásokat állítsunk össze. Pedig szakemberek szerint ilyenkor érdemes keresni a szezonális zöldségeket, melyek kellő módon feldobhatják ételeinket. Nem beszélve arról, hogy számos hasznos vitamint és tápanyagot is tartalmaznak. Cikkünkben most a sokak által kedvelt újhagymát és a kevésbé ismert póréhagymát vettük górcső alá. Lássuk, mennyibe kerülnek és miért érdemes őket fogyasztani!

Húsvét előtt sokan rohamozzák meg a boltokat, áruházakat, hogy beszerezzék az ünnepi alapanyagokat, pedig sok esetben érdemes kilátogatni a helyi piacokra is, mivel gyakran itt olcsóbban vásárolhatjuk meg őket. Éppen ezért fontos viszont az is, hogy ne csak az ünnep közeledtével, de a hétköznapokon is kövessük nyomon a piacok kínálatát, legyünk tisztában azzal, milyen terményekhez juthatunk az adott hónapban, hiszen, ha szezonálisan vásároljuk a zöldségeket, ehhez igazítjuk a család menü megtervezését, akkor azzal sokat spórolhatunk. Persze a hűvösebb hónapokban ez sokkal nehezebb feladat, de ahogy melegszik az idő, egyre több zöldség és gyümölcs válik elérhetővé számunkra.

Hogy mire van szükség egy egészséges menüsor elkészítéséhez? A válasz egyszerű: friss, tavaszi zöldségek! A szakemberek szerint a retekkel, újhagymával és a húsvétkor elmaradhatatlan tormával nem csak új ízeket vihetünk az ünnepi asztalra, de egészségünknek is kedvezhetünk velük. Ezek a zöldésgek ugyanis telis-tele vannak ásványi anyagokkal, rostokkal, feltöltik szervezetünket vitaminokkal, és támogatják immunrendszerünk optimális működését.

Az említett zöldségek közül a tormáról és a retekről - valamint annak különböző fajtáiról - már írtunk. Most viszont az újhagymát és a póréhagymát vettük górcső alá, melyek a tavasz első zöldségei között szerepelnek. Miért érdemes őket fogyasztani? Mennyibe kerülnek most a boltokban, piacokon? Ennek is utánajártuk.

Egész évben kapható a piacokon az újhagyma

A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi adatai szerint Magyarországon 2,07 ezer tonna újhagyma (zöldhagyma) termett 2020-ban, ami 12 százalékkal kevesebb az előző évinél. Viszont jó hír, hogy belföldi újhagymát egész évben kínálnak a Budapesti Nagybani Piacon és vidéki nagybani piacokon is.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Ár Információs Rendszerének adatai szerint az újhagyma termelői ára 25 százalékkal (202 forint/csomó) emelkedett 2022 1–13. hetében az egy évvel korábbihoz képest. Az Olaszországból származó újhagyma nagykereskedelmi ára 194 forint/csomó volt ugyanekkor, ami 4 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi.

Ha most tekintünk rá az AKI PÁIR adatbázisára, azt láthatjuk, hogy

  • a vidéki fogyasztói piacokon 280-300 Ft/csokor
  • a vidéki nagybani piacokon 150-180 Ft/csokor

Nincs versenytársa a magyar póréhagymának

Szintén a KSH adatai szerint Magyarországon 1,17 ezer tonna póréhagyma termett 2020-ban, ami 20 százalékkal kevesebb, mint a 2019. évi. A KSH külkereskedelmi adatbázisában a póréhagyma, a téli vagy salotta hagyma és a metélőhagyma együtt szerepel. E termékek behozatala 43 százalékkal 823 tonnára csökkent, kivitelük 80 százalékkal 81 tonnára esett 2021-ben az egy évvel korábbihoz képest. Az AKI PÁIR adatai szerint a póréhagyma termelői ára 33 százalékkal (277 forint/darab) emelkedett 2022 1–13. hetében az egy évvel korábbihoz képest.

Ha megnézzük az AKI PÁIR adatbázisát, láthatjuk, hogy

  • a vidéki fogyasztói piacokon 300 Ft/db
  • a vidéki nagybani piacokon 200 Ft/db

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

póréhagyma

újhagyma

póréhagyma ára

újhagyma ára

körkép