Ti hányféle néven ismeritek a képen látható ételt? Gyűjtsük össze mind

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Ti hányféle néven ismeritek a képen látható ételt? Gyűjtsük össze mind

Van egy ínycsiklandóan magyaros ételünk, amit ahány tájegység, annyiféleképpen becéznek. Zalában, Somogyban vagy Baranáyban simán krumpliprószázzák, Vasban tócsnizzák, felétek hogy hívják? Egy a lényeg, pofonegyszerű elkészíteni, tejföllel, sült hagymával megspékelve ellenálhatatlan egytálétel.


 

Ilyenkor, a húsvét előtti nagyböjti héten, amikor amúgy is egekben a primőr zöldségek ára, keresve se találhatnánk laktatóbb és egyszerűbb hétköznapi ételt: mint a krumpliprószát. Más néven túl a Dunán igy is ejtik, prohát (porohát). A minap jött szembe velünk a közösségi hálón ez a poszt, innen jött aztán az ötlet, írunk egyet erről a remekbe szabott, igazi magyaros ételünkről. Tényleg, ti hogyan hívjátok otthon, és milyen gyakran, hogyan készítitek?

Hányféle néven ismeritek a képen látható ételt? (Gyűjtsük össze mind)
byu/Stevinston inaskhungary

Az igazi zalai változat tepsiben sül, aludttejjel bolondítják meg, de sima kefirrel, sült lilahagymával is isteni. Készíthetjük akár gluténmentesen is, reszelt cukkinivel vagy édesburgonyával megbolondítva. A lényeg azonban mindegyiknél ugyanaz: nyersen reszelt krumpli olajban kisütve. Alapreceptje is roppant egyszerű, és valljuk be őszintén: a legszegényesebb időket idézi.

Édes változatban is ismert a prósza

Egy tejjel föleresztett kukoricalisztből való, vajas vagy zsíros, keményebb és vastagabb süteményt is neveznek prószának, amit más tájegységeken görhe, görhön, görhő néven ismernek. A mi vidékünkön egyszerűen csak kukoricaprószának vagy málénak hívják. Édes és kicsit sós is egyszerre, és mivel szintén aludttejjel és kukoricalisztből, kevés cukorral készül, laktató, ráadásul sok helyütt például ez hagyományosan gluténmentes étel.

Leves mellé, főételként is fogyaszthatjuk, akár a szilvás gombócot, mert nem kifejezetten desszert. Jellemzően friss szilvával – lekvárral vagy frissen szedett, kimagozott gyümölcsből, esetleg befőttből – készítik, de mennyei barackból, sőt meggyel is. Szerte Zalában jellemzően kukoricalisztből sütik, de a szilvamálét ismerik az Őrségben is, ott búzalisztből keverik ki a tésztáját.

@kitchenbyubor •tócsni•? hozzávalók 4 személyre: •750g krumpli •só,bors ízlés szerint •3ek liszt •1db tojás •olaj a sütéshez #tócsni #recept #egyszerűrecept #krumpli #gyorsrecept #fy #fyp #foryou #foryoupage #nekedbe #nekedbelegyen #food #foodblogger #foodlover ♬ Swan Lake "dance of four swans" - Kohrogi

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

krumpli

krumpliprósza

gánica

tócsni

recept

gasztronómia