Grúz együttműködés: Zalában tanulnának a külföldi fiatalok

MTI   
  Megosztom
Grúz együttműködés: Zalában tanulnának a külföldi fiatalok

A két régió közti gazdasági és szakképzési együttműködési lehetőségekről tárgyalt a georgiai Adjarai Autonóm Köztársaság delegációja a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vezetőivel szerdán, Zalaegerszegen.A közös fejlesztéseknek köszönhetően erősödhet a két régió kapcsolata.

Jaba Phutkaradze, a georgiai Adjarai Autonóm Köztársaság pénzügyi és gazdasági minisztere a találkozót követően arról beszélt, hogy a nagy tapasztalattal rendelkező magyar cégek egyebek közt a sportinfrastruktúra fejlesztésére irányuló beruházásokhoz nyújthatnának segítséget.

A két régió közti együttműködés fontos elemének nevezte a vállalkozások igényére szabott szakképzést. Hozzátette, hogy Georgiában kevés a szakképzett munkaerő, és véleménye szerint a duális képzést a felsőoktatásban a mezőgazdaság, a gépipar és az egészségturizmus területén lehetne megvalósítani.

Kifejtette, hogy az elképzelések szerint a 18 éven felüli georgiai fiatal felnőttek a zalai intézményekben töltött párhetes képzés után néhány hónapot a helyi vállalkozásoknál dolgozhatnának. Hangsúlyozta, hogy az itt eltöltött hónapok után természetesen visszavárják a fiatalokat, hogy részt vegyenek a georgiai gazdaság fejlesztésében.

Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója szerint a közös program a gyógyturizmus, a logisztika, a gépészét és az informatika területén is megoldható. A kamara koordinálásával és a városok támogatásával a duális képzésben és a szakmai program kidolgozásban is lehetőség van az együttműködésre. A duális képzés kapcsán a megyében több mint 500 vállalattal állnak kapcsolatban, emellett Zalaegerszegen és Keszthelyen is rendelkeznek kollégiumi kapacitással.

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint komoly lehetőség van az együttműködésre, a helyi cégek pedig lehetőséget biztosítanak a fiatalok képzésére. A két régió közti kapcsolatok erősödnek, a cégek együttműködéséből pedig jó eredmények születhetnek - hangsúlyozta Mazzag Ferenc. A georgiai Adjarai Autonóm Köztársaság delegációja délután a zalaegerszegi járműipari tesztpályán tett látogatást.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? IGEN, VAN! MEGÉRI VÁLTANI

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

fejlesztés

gazdaság

szakképzés

zala megye

zalaegerszeg