Aggódnak a magyar gazdák: brutális szárazság tombol a magyar földeken

HelloVidék   
  Megosztom
Aggódnak a magyar gazdák: brutális szárazság tombol a magyar földeken

Húsz éve nem volt ilyen nagyságú aszály Baranyában, ami hatalmas károkat okoz a gazdáknak. A vízhiány főleg az őszi gabonákat érinti: a búza és a repce van a legnagyobb veszélyben.

A szakértők szerint Baranya területén szeptember 3-án volt olyan mennyiségű csapadék, ami megfelelő mennyiséget jelent a termőföldeknek. - írja a bama.hu. Mivel a tél nem volt hosszú, a hótakaró sem volt megfelelő nagyságú így könnyebben alakulhatott ki szárazság, ami azt eredményezte, hogy a megye területén lévő termőföldek minősége jóval rosszabb az országos átlagnál. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei vezetése a szárazság miatt kialakult helyzetből kifolyólag folyamatosan kapcsolatban van a gazdálkodókkal, hogy képet kapjanak a felmerülő problémákról, nehézségekről.

A terméskép jelenleg vegyes, és áprilisig nem lehet megmondani pontosan mekkorák a károk. Amiről viszont tudni lehet, hogy a vízhiány főleg az őszi gabonákat érinti. Azt lehet mondani, hogy a búza sokkal rosszabb állapotban van, mint a repce. Ugyanis aki a szárazság miatt csak október végén, novemberben vetett, annak nem bokrosodott az állománya. A vízhiány ezen felül megnehezíti a kukorica, illetve a napraforgó vetését a kemény termőtalaj miatt. Ráadásul az aszályos idő kedvez a kártevőknek, ezért fontos a korai felismerésük

– mondta Rittlinger József, a NAK megyei elnöke. A megyében csak nagyon kevés gazdának van működő öntöző berendezése, hiszen az öntözésfejlesztési programok még csak most indultak el. Ezért a legtöbben csak abban reménykednek, hogy jön egy nagyobb esőzés.

A szárazság miatt tűzgyújtási tilalom lépett életbe

Március 29-én a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az ország egész területére kiterjesztette a tűzgyújtási tilalmat. A csapadékmentes időjárás miatt a száraz, gyakran szeles, enyhe időben egyre nő a száraz fűvel, bozóttal borított területeken a tűzesetek esélye. A tilalom alatt tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. A növényi hulladék égetése a hatályos szabályozás alapján tiltott. A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben felmentést adhat, amelyben szabályozza az égetés feltételeit, körülményeit.

Érvényesíteni kell az igazolványokat

Sokan keresték fel falugazdászukat annak érdekében, hogy érvényesítsék az őstermelői igazolványukat: ennek határideje március 20. Miután lejárt a határidő az értékesítési betétlap kiadásának napjától lesz az igazolvány érvényes, és válik a gazdálkodó újra őstermelővé. Ezzel azonban megszakítja jogfolytonosságát, így többek között nem pályázhat támogatásokra sem. Az igazolványban szereplő valamennyi adat változását 15 napon belül, illetve még az értékesítési tevékenység megkezdése előtt kell bejelentenie a gazdálkodónak. Ha ezt elfelejtik, akkor a termelőt tevékenység végzésétől két hónaptól akár két évig terjedően is eltilthatják.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gazdák

vidék

föld

szárazság

földek

eső

csapadék

csapadékmentes

baranya