Egyedülálló kezdeményezés: így segíti Debrecen a kis- és középvállalkozásokat

MTI   
  Megosztom
Egyedülálló kezdeményezés: így segíti Debrecen a kis- és középvállalkozásokat

Elsősorban helyi kis- és középvállalkozások (kkv-k) támogatására városi tőkealapot indít 10 milliárd forint keretösszeggel Debrecenben az MFB csoporthoz tartozó, kkv-k finanszírozásával foglalkozó MFB Invest Zrt. - jelentették be a város és a bankcsoport vezetői sajtótájékoztatón a városházán.

Papp László, Debrecen polgármestere kiemelte: az a céljuk, hogy dinamizálják a kis- és középvállalkozásokat, és minél több helyi kkv kapcsolódhasson a városba települt multinacionális cégek tevékenységéhez. A polgármester elmondta, hogy az elmúlt években Debrecen jelentős gazdasági fejlődési sikereket ért el. Mint mondta, "a BMW-szerződés aláírásával a jövő elkezdődött". Ezután a hangsúly a kkv-k fejlesztésén lesz - tette hozzá.

Azt mondta, hogy a város befektetési cége, az EDC támogatásával a helyi kkv-k - a Debreceni Egyetem (DE) cégeivel együtt a Gazdasági és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében 83 milliárd forint támogatáshoz jutottak, a DE-cégek nélkül a támogatás összege 60 milliárd forint volt. A Debreceni Városi Tőkealap elindulásával a kkv-k fejlődését szeretnék hatékonyan támogatni - jegyezte meg Papp László.

Sipos-Tompa Levente, az MFB elnök-vezérigazgatója hozzátette: kiemelt ágazatként tekintenek az önkormányzatokra, amelyekkel sikerült hosszú távú együttműködést kialakítaniuk. A városi tőkealap-programot az MFB saját forrásból valósítja meg, a hitel, a tőke és a garancia finanszírozási formák összehangolásával támogatják a fejlődőképes kkv-kat.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) volt társelnöke közölte: kezdeményezni fogják a tőkealapok rendszerének kiterjesztését a megyei jogú városokra. A politikus szerint a városi vállalkozásfejlesztési alap elsősorban

azoknak a kkv-knak jelent majd segítséget, amelyek valamilyen oknál fogva a piacról nem tudnak forráshoz jutni, de tevékenységükkel - például városi szempontból - fontos fejlesztéseket valósítanak meg.

Bugár Csaba, az MFB Invest Zrt. vezérigazgatója jelezte: a Debreceni Városi Tőkealap 10 milliárd forint keretösszeggel, 12 év futamidővel, 7 éves befektetési periódussal indul. Az átlagos befektetési méret a tervek szerint 200 millió forint, de elmehet akár egymilliárd forintos nagyságrendig.

Az alap működése októberben indul, az adminisztrációs feladatokat az MNB Invest látja el, döntően Debrecen és hajdú-bihari székhelyű, növekedési potenciállal rendelkező vállalkozások finanszírozásában veszt részt, és kizárólag magyarországi székhelyű vállalkozások országhatáron belül megvalósított projektjeit támogat - mondta a vezérigazgató hozzátéve: az önkormányzat többek között a projektek felkutatásában játszik majd fontos szerepet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

debrecen

kkv

tőkealap

befektetés

támogatás