Versenyképes bérekkel tartják meg a dolgozókat: hasítanak a magyar autógyártók

Világgazdaság   
  Megosztom
Versenyképes bérekkel tartják meg a dolgozókat: hasítanak a magyar autógyártók

Nincs munkaerőhiány a Magyarországon jelen lévő négy nagy autógyárban, amelyek együtt több mint 31 ezer embert foglalkoztatnak. A magyarországi autóipar mostanra elszívta a piacról a munkavállalók jelentős részét. Versenyképes béreket ígérnek, és igyekeznek kiegyenlíteni a munkavállalók közötti különbségeket is - írja a Világgazdaság.

Ahogy a portál írja, több mint 13 ezer ember dolgozik az Audi Hungariánál, közülük néhány száz kölcsönzött munkaerő. A piaci igényektől és az azokhoz igazított termelési programtól függ a kölcsönzöttek foglalkoztatása. Az Audi partnercégei kötnek munkaszerződést a kölcsönzött dolgozókkal, viszont a képzésükről az Audi gondoskodik.

Nálunk nem fordulhat elő, hogy a férfiak és a nők bére eltér egymástól. A társaság azonos munkáért azonos összeget fizet a közvetítőcégeknek

- jegyezte meg az Audi. A bérezést a társaság versenyképesnek és a magyarországi átlagnál jóval magasabbnak nevezte, de konkrét összeget nem közölt.

A 4,7 ezer dolgozót foglalkoztató kecskeméti Mercedes-Benz sem árult el sokat a béreket illetőleg. A cég elmondása szerint, az általuk kínált fizetés a régióhoz képest versenyképesnek, a béren kívüli juttatásokat pedig vonzónak értékeli. Ehhez persze sokat tettek a szakszervezetekkel folytatott 2018-as bértárgyalások is.

A cégnél két év alatt, 2018-ban és 2019-ben, 35 százalékkal emelkedik az alapbér a leggyakoribb munkavállalói kategóriákban. A munkavállalók a bérkategóriák szerinti besorolás alapján kapják a fizetésüket.

- tájékoztatotta a cég a lapot. Az általuk foglalkoztatottak a bérkategóriák szerinti besorolás alapján kapják a fizetésüket. De kiemelték azt is, hogy a cég sem a nemek, sem pedig a kölcsönzött és a saját munkavállalói között nem tesz különbséget.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

autógyár

autógyártás

munkaeropiac

munkaerő

munkaerőhiány