Elkezdődött a szezon: kedvez az ősz a gombászás szerelmeseinek

HelloVidék   
  Megosztom
Elkezdődött a szezon: kedvez az ősz a gombászás szerelmeseinek

Kedvez az idei ősz a gombászat szerelmeseinek, bőven találni kalapos finomságokat erdőn-mezőn. A választékot a szolnoki vásárcsarnok árusainak kínálata is tükrözi: akad most itt az őzlábgombától kezdve a pereszkén át a rizikéig. Legtöbben persze saját fogyasztásra gyűjtögetnek, és úgy tűnik, a gombászok egyre gyakorlottabbak az ehető fajták felismerésében - írja a szoljon.hu.

Ahogy a portál írja, Szolnok környékén szokott gombászni Boros Zsuzsa is, aki mindig a nagy gyakorlattal rendelkező édesapja társaságában járja be a kiszemelt területet.

Mondhatjuk, hogy ez a legfőbb hobbink. Ülőmunkát végzek, így örömmel bóklászok kint a természetben. Persze a gombát enni is nagyon szeretjük! Édesapám még a szüleitől tanulta meg gyerekkorában, hogy melyik fajta ehető, és miről ismerhető fel a fogyasztható fajtákhoz hasonló, ám mérgező gomba. Szolnok határában többfelé is ismerünk jó helyeket, réten is, fás területen is érdemes keresgélni. A legjobb lelőhelyeket viszont nem áruljuk el másnak, pedig faggatnak minket más gombászok is, mikor nagy kosarakkal térünk haza

- mesélte el a hobbigombász, aki külön kiemelte azt is, hogy bár teljesen megbízik édesapja tudásában, ettől függetlenül mindig megmutatják egy szakellenőr-vizsgával rendelkező ismerősnek az aktuális „zsákmányt”. Persze a szolnoki piacon sem meglepő, hogy az emberek sokan visznek gombát vizsgálatra az eladókhoz is.

Nagy őzlábgombát, laskagombát, lilatönkű pereszkét, fenyőtinórut, ízletes rizikét hoznak be nagy számban mostanában, valamint a kevesek által ismert nyálkásgombát. Legnagyobb mennyiségben lilatönkű pereszkével találkozom, rengeteget találni most a Szandai réten. De vannak, akik mezei szegfűgombából szednek nagy mennyiséget, sárguló csiperkét is hoznak, de azt el kell dobni

– számolt be róla Berta Mónika gombaszakellenőr.

Közel egy hónapja tapasztalható, hogy megugrott a gombamennyiség, ha van egy kis eső és jó napsütéses idő van, gyorsan nőnek. Egyre gyakorlottabbak a gombászok is, tudják, hogy az Alföldön termők közül melyek a fogyasztható fajták. A kétkedőknek pedig azt tanácsolom, hogy szedjék mindig külön az egyes fajokat, mert ha mérgező van a többi között, mindet ki kell dobniuk. Ne nejlonba, hanem papírzacskóba gyűjtsék, mert nejlonban a nedvesség miatt hamar löttyedté válik, megromlik. A friss gomba egy hétig is tárolható

- folytatta a szakember.

Cegléd környéki erdős lelőhelyekről gyűjtött gombát árul a piacon a tiszajenői Gulyás Zoltán. Tőle több féle terményt is vásárolhatnak a vevők, többek közt őzlábgomba, fenyőtinóru, vöröses nyálkásgomba és rizike is található a kínálatában.

Tavaly nem volt gomba, most viszont nagyon sok van, és igen szépek. Mindig két héttel eső után indulnak be. Legtöbbet rizikéből és tinóduból találunk. A rizikét leves mellett meg lehet sütni is, hús mellé vagy tojással, gyorsan el is szokott mind fogyni. Úgy vélem, van még 2–3 hét, míg tart ez a jó szezon

- vélekedett Zoltán.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gomba

gombász

piac

szolnok

gombaszakértő

gombaszakellenőr

szakellenőr-vizsga