Fókuszban a magyar erdők: újabb támogatásokkal ösztönöznek a fásításra

Magyar Nemzet   
  Megosztom
Fókuszban a magyar erdők: újabb támogatásokkal ösztönöznek a fásításra

Felértékelődik az erdők szerepe a mezőgazdaságon belül, mindez pedig nemcsak a támogatáspolitikában, hanem az Agrárminisztérium szervezetén belül is megmutatkozik. A tárcán belül új profilt kapott a földügyekért felelős államtitkárság, februártól erdőkért és földügyekért felelős államtitkárság felel majd a terület igazgatásáért és fejlesztéséért - írja a Magyar Nemzet.

Ahogy a portál beszámolt róla, kiemelt szerepet kapnak a tárcánál az olyan stratégiai jelentőségű ügyek, mint az öntözésfejlesztés vagy az erdőgazdálkodás.

Ezért döntött úgy az agrárminiszter, hogy létrehoz egy erdőkért felelős helyettes államtitkárságot, amelynek élére Szentpéteri Sándor erdőmérnököt nevezte ki. A szakember, aki mind igazgatási, mind gazdálkodói szakmai gyakorlattal rendelkezik, február elsejétől látja el a helyettes államtitkári feladatokat. A termőföld, az erdő, a hal- és a vadállomány nemzeti kincsünk, megóvásuk, fenntartásuk érdekében a tárcánál idén is nagy hangsúlyt kap természeti erőforrásaink megőrzése. Emellett ebben az évben is tovább folytatódik a nagy sikerű Országfásítási program is

- fejtette ki közleményében a tárca, melyből az is kiderült, hogy a 2030-ig szóló erdőstratégia célja, az erdősültség aránya 2050-re elérje a 27 százalékot Magyarországon.

Mint írták, az elmúlt években végzett telepítéseknek köszönhetően ma ez az arány meghaladja a 21 százalékot, amihez nagyban hozzájárultak a Vidékfejlesztési programban elérhető pályázatok, támogatások is. Az elmúlt időszakban összesen 6500 hektárnyi új erdőt telepítettek a hazai gazdálkodók, amit egy közel húszmilliárd forintos támogatásból finanszírozták.

Az idei évtől is folyamatosan zajlanak majd az erdőtelepítések, amihez saját forrás felhasználásával az állami erdőgazdaságok is hozzájárulnak. Ahogy a közleményben írták, a cél az, hogy az állami erdészetek további 550 hektárral bővüljenek. Éppen ezért bevezetett egy új kiválasztási kritériumot az Agrárminisztérium, amelynek célja, hogy a gyengébb adottságú mezőgazdasági területeken is kezdődjön el erdősítés.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

agrárminisztérium

erdő

erdők

mezőgazdaság

földügyek

fejlesztés