Nagy elbocsátások jöhetnek a Mercedesnél: 15 ezer embert rúghatnak ki

HelloVidék   
  Megosztom
Nagy elbocsátások jöhetnek a Mercedesnél: 15 ezer embert rúghatnak ki

Míg korábban 10 ezer állás kivezetéséről lehetett hallani, a Daimler akár 15 ezer munkahelyet is megszüntethet végkielégítéses elbocsátásokkal, korengedményes és részleges nyugdíjazásokkal. Az így megtakarított összeg meghaladhatja az 1,4 milliárd eurót.

15 ezer fős leépítés lesz a Daimlernél, de ez valószínűleg nem érinti a kecskeméti Mercedes-gyárat, írja névtelen, de megbízható forrásokra hivatkozva a 24.hu. A finn, a német és az osztrák üzemek azonban nem ennyire szerencsések, állítólag ott lesznek elbocsátások.

A németországi központú autógyártó 2012 márciusában nyitott gyárat Magyarországon, a kecskeméti egység mára a Dél-Alföld legnagyobb foglalkoztatója, több mint 4000 alkalmazottal, egyben a Daimler első kelet-európai egysége. A korábbi tervek szerint 2020-ban már a második kecskeméti üzemben kellene gőzerővel folynia a munkának, a bővítést azonban tavaly új céldátum megnevezése nélkül felfüggesztették.

A költségcsökkentés mellett sokkal több pénzt fektetnének az elektromos autók fejlesztésébe.

2019 végén a német BMW is megszorításokat jelentett be: a költségeket 2022-re több mint 12 milliárd euróval csökkentik, így minden új munkahely létrehozásakor egy másik munkahelyet megszüntetnek. A cél az, hogy forrásokat teremtsenek az elektromobilitásra való átálláshoz. Lapértesülések szerint a győri Audi ugyan tagadta, hogy munkavállalókat bocsátanának el, azt azonban elismerték, hogy a határozott idejű munkaszerződéseket korlátozott számban hosszabbítják meg „a piaci igényektől és az abból kialakított mindenkori termelési programtól függően”.

A magyar autóiparban jelenleg 177 ezer ember dolgozik, az ország ipari termelésének közel egyharmada innen származik.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mercedes

daimler

kecskemét

elbocsátás