Nagy elbocsátások jöhetnek a Mercedesnél: 15 ezer embert rúghatnak ki

HelloVidék   
  Megosztom
Nagy elbocsátások jöhetnek a Mercedesnél: 15 ezer embert rúghatnak ki

Míg korábban 10 ezer állás kivezetéséről lehetett hallani, a Daimler akár 15 ezer munkahelyet is megszüntethet végkielégítéses elbocsátásokkal, korengedményes és részleges nyugdíjazásokkal. Az így megtakarított összeg meghaladhatja az 1,4 milliárd eurót.

15 ezer fős leépítés lesz a Daimlernél, de ez valószínűleg nem érinti a kecskeméti Mercedes-gyárat, írja névtelen, de megbízható forrásokra hivatkozva a 24.hu. A finn, a német és az osztrák üzemek azonban nem ennyire szerencsések, állítólag ott lesznek elbocsátások.

A németországi központú autógyártó 2012 márciusában nyitott gyárat Magyarországon, a kecskeméti egység mára a Dél-Alföld legnagyobb foglalkoztatója, több mint 4000 alkalmazottal, egyben a Daimler első kelet-európai egysége. A korábbi tervek szerint 2020-ban már a második kecskeméti üzemben kellene gőzerővel folynia a munkának, a bővítést azonban tavaly új céldátum megnevezése nélkül felfüggesztették.

A költségcsökkentés mellett sokkal több pénzt fektetnének az elektromos autók fejlesztésébe.

2019 végén a német BMW is megszorításokat jelentett be: a költségeket 2022-re több mint 12 milliárd euróval csökkentik, így minden új munkahely létrehozásakor egy másik munkahelyet megszüntetnek. A cél az, hogy forrásokat teremtsenek az elektromobilitásra való átálláshoz. Lapértesülések szerint a győri Audi ugyan tagadta, hogy munkavállalókat bocsátanának el, azt azonban elismerték, hogy a határozott idejű munkaszerződéseket korlátozott számban hosszabbítják meg „a piaci igényektől és az abból kialakított mindenkori termelési programtól függően”.

A magyar autóiparban jelenleg 177 ezer ember dolgozik, az ország ipari termelésének közel egyharmada innen származik.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mercedes

daimler

kecskemét

elbocsátás