Nagy elbocsátások jöhetnek a Mercedesnél: 15 ezer embert rúghatnak ki

HelloVidék   
  Megosztom
Nagy elbocsátások jöhetnek a Mercedesnél: 15 ezer embert rúghatnak ki

Míg korábban 10 ezer állás kivezetéséről lehetett hallani, a Daimler akár 15 ezer munkahelyet is megszüntethet végkielégítéses elbocsátásokkal, korengedményes és részleges nyugdíjazásokkal. Az így megtakarított összeg meghaladhatja az 1,4 milliárd eurót.

15 ezer fős leépítés lesz a Daimlernél, de ez valószínűleg nem érinti a kecskeméti Mercedes-gyárat, írja névtelen, de megbízható forrásokra hivatkozva a 24.hu. A finn, a német és az osztrák üzemek azonban nem ennyire szerencsések, állítólag ott lesznek elbocsátások.

A németországi központú autógyártó 2012 márciusában nyitott gyárat Magyarországon, a kecskeméti egység mára a Dél-Alföld legnagyobb foglalkoztatója, több mint 4000 alkalmazottal, egyben a Daimler első kelet-európai egysége. A korábbi tervek szerint 2020-ban már a második kecskeméti üzemben kellene gőzerővel folynia a munkának, a bővítést azonban tavaly új céldátum megnevezése nélkül felfüggesztették.

A költségcsökkentés mellett sokkal több pénzt fektetnének az elektromos autók fejlesztésébe.

2019 végén a német BMW is megszorításokat jelentett be: a költségeket 2022-re több mint 12 milliárd euróval csökkentik, így minden új munkahely létrehozásakor egy másik munkahelyet megszüntetnek. A cél az, hogy forrásokat teremtsenek az elektromobilitásra való átálláshoz. Lapértesülések szerint a győri Audi ugyan tagadta, hogy munkavállalókat bocsátanának el, azt azonban elismerték, hogy a határozott idejű munkaszerződéseket korlátozott számban hosszabbítják meg „a piaci igényektől és az abból kialakított mindenkori termelési programtól függően”.

A magyar autóiparban jelenleg 177 ezer ember dolgozik, az ország ipari termelésének közel egyharmada innen származik.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mercedes

daimler

kecskemét

elbocsátás