Mutatjuk a titkot: nem kell ahhoz főnyeremény a lottón, hogy meggazdagodjunk

MTI   
  Megosztom
Mutatjuk a titkot: nem kell ahhoz főnyeremény a lottón, hogy meggazdagodjunk

Ilyenkor év elején szinte mindenki azon agyal, mibe tegye a pénzét, mivel kaszálhat igazán nagyot 2021-ben. Pedig nem is ez a legfőbb kérdés. A Pénzcentrum most két egyszerű példaszámítással igazolja a kisebb összegű, de rendszeres megtakarítás létjogosultságát. Előre szólunk, az eredmény letaglózó.

Mint arról az év első napján megjelent elemzésben a Pénzcentrum beszámolt, a hazai szakemberek a magyar gazdaság erőteljes felpattanására számítanak 2021-ben. Mint elmondták, kedvező esetben akár 15%-os éves növekedést is mutathat a GDP. Azt persze mind hozzátették, hogy a válságból történő kilábalás elsősorban attól függ, hogy milyen gyorsan válnak hozzáférhetővé a vakcinák, és milyen gyorsan lehet átoltani a lakosságot.

Előbb vagy utóbb, de az biztos, hogy véget ér a koronavírus-járvány miatt kibontakozott recesszió, a várható felpattanás pedig jótékony hatással is lehet megtakarításainkra De, hogy mibe is érdemes fektetni 2021-ben, arról az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. és az Accorde Alapkezelő és Concorde Értékpapír szakértői, illetve a Portfolio Trader befektetési igazgatója beszélt a Pénzcentrumnak részletesen.

Idén sem éri meg a párnacihában tartani a pénzt.

Na persze a várható felívelés ellenére az idei évben is azzal érdemes kalkulálni, hogy a gigahozam csak erős kockázatviselés mellett érhető el. Arról már nem is beszélve, hogy ahhoz, hogy valaki befektetésekben - és passzív jövedelemben - tudjon gondolkodni, ahhoz tőkére is szükség van. És a legtöbbeknek ilyenkor el is megy a kedve a megtakarítástól. Pedig van értelme az építkezésnek: ahogy egy ház téglákból, úgy a vagyon is apróbb darabokból építhető fel.

Kockázat nélkül is építhetsz százmilliós vagyont

Mindig is tudtam, hogy gazdag leszek. Egy pillanatig sem kételkedtem benne. Hogy honnan tudtam? Mert mindig kevesebbet költöttem, mint amennyit megkerestem.

Ha esetleg még nem hallottad volna, ez Warren Buffet egyik legendássá vált gondolata (a sok közül). Nos, követve a fenti gondolatmenetet, ha sikerül megvalósítanunk a világ egyik leggazdagabb emberének útravalóját, már csak egyetlen kérdés marad: mennyi idő kell ahhoz, hogy meggazdagodjunk? És nem véletlenül nem említettük a megtakarítás mértékét, mert

Sok kicsi sokra megy - tartja a közismert mondás is, amelyet a különböző megtakarítási célú konstrukciók népszerűsítésénél is előszeretettel vetnek be a reklámszakemberek. És bár a takarékoskodás mantrájára sokan csak legyintenek, a Pénzcentrum alábbi példaszámításai is igazolják a kisebb összegű, de rendszeres spórolás létjogosultságát.

A vagyon építésének ugyanis a hosszú távú tervezés a kulcsa. Ahhoz, hogy anyagi függetlenségünket elérjük, 30-40 évre kell előre gondolkodnunk. Ez idő alatt ráadásul folyamatosan meg kell fognunk a kiadásainkat, diszkrecionális jövedelmünket pedig még jól is kell befektetnünk. A kamatos kamat áldásos hatásait pedig nem győzzük hangsúlyozni. Mutatjuk a két módszert

1. Napi 500 forintról indulva

Megtakarítási modelljeink koncepciója mindkét esetben az volt, hogy pályakezdőként, kisebb összeggel kezdünk el megtakarítani, majd a karrierút előrehaladtával párhuzamosan (mi 10 éves blokkokat vettünk alapul) duplázódik a megspórolt összeg. Ez az első modell esetében így néz ki:

  • 20-29 éves korban napi 500 forintot;
  • 30-39 éves korban napi 1000 forintot;
  • 40-49 éves korban napi 2000 forintot;
  • 50-59 éves korban pedig napi 4000 ezer forintot takarítunk meg.

Ez havi bontásban azt jelenti, hogy a kezdeti, 15 ezer forintról induló megtakarításunk, minden tízedik évfordulóval duplázódik, azaz a 30-as éveinkben 30, a negyvenesekben 60, az ötvenes éveinkben pedig 120 ezer forintot teszünk félre havonta. Éves viszonylatban pedig úgy fest a képlet, hogy az első évtizedben 182 500, a másodikban 365 ezer, a harmadikban 730 ezer, míg a negyedikben 1 millió 460 ezer forint gyűlik össze minden évben.

A cikk folytatás a Pénzcentrum oldalán, itt olvasható!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gazdaság

takarékoskodás

meggazdagodás