Még nagy a bizonytalanság: rendesen megtépázta a vidéki piacok forgalmát a járvány

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Még nagy a bizonytalanság: rendesen megtépázta a vidéki piacok forgalmát a járvány

Megvan a 2,5 millió magyar beoltott, így életbe lép a lazítás első fokozata - jelentette be kedden késő délután a miniszterelnök a Facebookon. Nyithatnak az üzletek, és újraindulhatnak a szolgáltatások Magyarországon. De mi lesz a piacokkal és a vásárcsarnokokkal? Ott is érvénybe lép, mint az üzletek és a szupermarketek esetében, a "négyzetméter alapú” beengedés? Ha igen, hogyan valósítják ezt meg, milyen szabályozásra készülnek? – Erről kérdeztük a vidéki vásárcsarnokok üzemeltetőit, de arra is kíváncsiak voltunk, hogy a járvány harmadik hulláma hogyan érintette a városi piacokat, kevesebb vagy több lett a vásárló?

Elöljáróban csak annyit, hogy több vidéki piacot is megkérdeztünk, áttérnek-e, és ha igen, mikortól a négyzetméter alapú beengedésre? A húsvét utáni első munkanap még mindenhol azt a választ kaptuk, hogy fogalmuk sincs, mi lesz, mert a mostani kormányrendelet nem tesz említést külön a piacokról és vásárcsarnokokról, a szabályozás az üzlethelyiségekre, bevásárlóközpontokra és plázákra vonatkozik.

Ami eddig a piacokra vonatkozott

A tavaly tavaszi (első) kijárási korlátozásról szóló kormányrendelet értelmében még ugyanazok a szabályok voltak érvényesek a piacokra, mint az üzletekre. Így a vásárcsarnokokban is be kellett tartani az idősávos vásárlást. A második hullám elején, az őszi kijárási korlátozásról szóló kormányrendeletben már külön vették a piacokat az üzletektől, így rájuk már nem vonatkozott sem a létszámkorlátozás, sem az idősávos beengedés. Idén tavasszal, március 8-a után sem változtak a szabályok. A piacokon csupán a zárt üzlethelyiségekben működő egységeket kellett bezárni, a standoknál továbbra is szabad volt az árusítás.

Az új kormányrendelet alapján a vásárcsarnokok esetében az az érdekes, hogy külön üzlethelyiségek vannak-e, vagy kiszolgáló pultok. Ha a piacon van egy zárt kisbolt, akkor természetesen annak a mérete számít, ha csak ablakon át vagy az állványra kirakott zöldségek mögül szolgálnak ki, akkor a piac területe a mérvadó. Ebben az esetben a távolságtartás szabályait kell figyelembe venni, vagyis nem lehet a hentes előtt tömörülni. Az, hogy a másfél méteres távolságot megtartsák a vevők, az üzemeltető felelőssége.

A szombathelyi piacon most 15 üzlet nyithat újra

A szombathelyi piac várakozó állásponton van, a fenntartó önkormányzattól várják a hivatalos állásfoglalást, hogy mire számíthatnak – közölte Polákovics Marietta, a Szombathely Városi Vásárcsarnok igazgatója. A jogszabály értelmezésében nagy a bizonytalanság, így készültek "A" és "B" tervvel is, de bíznak abban, hogy az enyhítő intézkedések közt megjelenő négyzetméteralapú korlátozás csak az üzlethelyiségekre vonatkozik, magára a vásárcsarnok belső terére, a szabadon álló standokra nem.

Ami biztos, hogy a mostani bejelentés után a szombathelyi piacon 15 üzlet nyithat újra. Köztük olyanok, amelyek van külön vásárlótere, és vannak, amik pulttal zárják le az üzletüket, így a vásárlók be se tudnak lépni a helyiségekbe.

A szabályozás szerint: azokban az üzletekben, ahová bemehetnek a vásárlók, ott mindenkinek látható helyen ki kell függeszteni, hogy egyidőben hány vásárló tartózkodhat. Egy 10 négyzetméter alatti üzlethelyiségben (a piaci helyiségek nagy része ilyen) a dolgozón kívül egy időben csak egy vásárló tartózkodhat. Polákovics Marietta viszont azt is megemlítette, hogy a szabályozás értelmében a 65 év felettiek, a 14 alattiak, valamint a fogyatékkal élők érkezhetnek kísérővel is, rájuk nem vonatkozik ez a szabály. A pulttal bíró üzlet előtt pedig a vásárlóknak a másfél méteres távolságot kell betartani.

A szombathelyi piacon az üzletek nyitása után nem számítanak jelentősebb változásra, hiszen jellemzően ezekben az üzlethelyiségekben ritkán fordul elő egy-két vásárlónál több. A piacon jellemzően nem bemennek, hanem kintről, a vásárlótérből vásárolnak.

Így védekeznek Szombathelyen

A szombathelyi piacon a nyitvatartási időben folyamatosan takarítanak: a kilincseket, az ajtónyitókat, a kukák fedeleit szinte folyamatosan fertőtlenítik. A bejáratokhoz és az illemhelyiségekbe is kihelyeztek kézfertőtlenítőket, gyakran szellőztetnek, óránként bekapcsolják a gépi szellőztetést. Emellett igyekeznek minden lehetséges módon tájékoztatni a vásárlóikat a betartandó alapvető higiénés szabályokról.

Azoknak, akik félnek a járvány miatt kimenni a piacra, kitaláltak egy ingyenes szolgáltatást. Szombathelyen már tavaly márciusban elindították a „Ne cipekedj nagyi!” önkéntes futárszolgálatot, ami azóta is remekül működik, és nagy igény is van rá.

Nagyon lecsökkent a forgalom

Szombathelyen nagyon visszaesett a forgalom, nem tudják a Covid-19 járvány miatt-e, vagy amiatt, hogy az utóbbi egy évben átépítés is zajlik, így jelenleg „harmad üzemmódban” lehetnek csak nyitva. Emiatt a termékkörük is jelentősen lecsökkent.

A piacigazgató szerint óvatosabbak is a vásárlók. Szombathelyen jellemző, hogy a piac több mint üzletek összessége, olyan fórum is, ahol az emberek összejöttek, beszélgettek, vásárlás közben kávéztak, ettek egy sült kolbászt vagy egy lángost. Most ezeknek a találkozásoknak a száma is ritkult, így a piacon töltött idő is sokkal kevesebb lett.

Ha a biztonság az első, én a piacot választanám! Itt nincs tolongás, nagy a légtér, a választék is nagy. Másrészt fontos lenne azt is tudatosítani, hogy ha piacon vásárolunk, akkor azzal ezekben a nehéz időkben a helyi kereskedőket és helyi termelőket is támogatjuk kicsit!

– közölte.

Mindenesetre bíznak abban, hogy nyárra befejezik a piacfelújítást, és újra teljes üzemmódban tudnak működni, és akkor visszatérnek a vásárlóik is!

Végre lesz megint zsibi Kecskeméten

Kecskeméten a nagybani piac, a szombathelyihez hasonlóan, jelenleg is nyitva tart, itt a vásártér maradt március 8-a óta zárva. A mostani kormányrendelet értelmében viszont újra kinyithat a zsibi is, lesz újra használcikk-piac, és „akkor végre megint visszatér az kecskeméti piaci élet a normál kerékvágásba” – mondta a HelloVidéknek Bárdon János szervező-piacfelügyelő.

Ők is arra készülnek, hogy az új kormányrendelet nem vonatkozik majd rájuk, úgyhogy minden folyhat a mostani, megszokott mederben.

A piacfelügyelő elmondta még, hogy az idei húsvét forgalom szempontjából jól alakult náluk, ugyanolyan volt mint a tavalyi vagy az azelőtti, viszont a hétköznapok sokkal gyengébbek. A bérlő ugyanannyi, de korántsem annyira elégedettek.

Érezhetően félnek az emberek, kevesebben jönnek, ha meg kéne becsülni, átlagosan a hétköznapokon 20 százalékkal kisebb a forgalmunk

- közölte a kecskeméti piacfelügyelő.

Kevesebbszer jönnek Miskolcon, viszont többet vásárolnak

A piacokra az eddigi gyakorlat szerint is mindig egyedi szabályozás vonatkozott - úgy gondoljuk, hogy ez most sem lesz másként, de ennek konkrétumait a részletes rendeletben fogjuk látni. Ami a már ismertté vált új korlátozási paramétereket illeti, nehéz is lenne abba maradéktalanul beilleszteni a piac 13 ezer négyzetméteres területét, amelyen belül nyitott, zárt, félig zárt területek váltakoznak. Ezért jelenleg várjuk a részletes nyitási szabályokat

- nyilatkozta a HelloVidéknek Dr. Wiandt András, a Miskolci Piac Zrt. vezérigazgatója.

A Piac Zrt. a konkrét rendelkezéseken túlmenően is bevezetett a járvány elleni védekezést szolgáló intézkedéseket: például extra takarító személyzet alkalmazása a látogatók által gyakran fogott felületek tisztítására (padok, ajtók, kilincsek, nyomógombok), a teljes Piac (csarnok és udvar) permetező fertőtlenítése naponta. Az árusító pultokat minden órában fertőtlenítőszerrel tisztítják, az árusító és a vásárló közötti fizikai kontaktus elkerülése érdekében a megvásárolt áru és készpénz külön átadó helyre kerül.

Virágárús a miskolci piacon (Fotó: Kuti Nikolett)
Virágárús a miskolci piacon (Fotó: Kuti Nikolett)

Törekszünk rá, hogy a pultoknál és pénztáraknál a sorban állás egymástól minimum 1,5 méter távolságban állva valósuljon meg, illetve minden árusítással foglalkozó személynek kötelező kézfertőtlenítést, vagy élelmiszeripari védőfelszereléseket írtunk elő

- közölte Dr. Wiandt András.

Mint megtudtuk, a harmadik hullám Miskolcon összességében némileg csökkentette csak a piacra látogatók számát, ami annak tudható be, hogy a piacon számos nem élelmiszer profilban működő üzlet is található, amelyek most nem tarthatnak nyitva:

De azon üzleteknél, árusítóhelyeken nem tapasztalunk érdemi forgalomcsökkenést, amelyek most is működnek, élelmiszert árusítanak. A fogyasztói szokások azonban átrendeződtek: kevesebbszer jönnek a vevők vásárolni, de nagyobb mennyiségeket szereznek be egyszerre. A nyitva tartó árus helyek fenntartják változatlanul a megszokott kínálatot.

– mondta a piac vezérigazgatója.

Az árak alakulásáról még megtudtuk:

Mint mindig, az általában látható élelmiszer ár tendenciákat követik a piacokon is. Ami mégis más, és a piacok vonzerejét adja, hogy a nagy számú eladó-kistermelők jelenléte miatt, ugyanazon termék, termény kategóriában is találhatunk kedvező árú tételeket, akár naponta változóan, vagy ugyanazon az áron extra minőséget, például nagy üzletekben nem található zöldség-, gyümölcsfajtákat.”

Címlapfotó: Kuti Nikolett / Miskolci Piac

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

piac

korlátozás

covid-19

koronavírus

koronavírus elleni védekezés

piaci forgalom