Bevetésre készen: 14 vadúj terepjárót kapott az úniótól ez a nemzeti park

HelloVidék   
  Megosztom
Bevetésre készen: 14 vadúj terepjárót kapott az úniótól ez a nemzeti park

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében megvalósuló 4 projekt során összesen 14 db terepjáró járművet szerzett be nyílt, uniós közbeszerzési eljárás eredményeként, összesen nettó 123 millió Ft értékben.

Az igazgatóság bő 400 ezer hektáros kiterjedésű működési területén egy nemzeti park, két tájvédelmi körzet és 16 természetvédelmi terület található, melyeken mészkő, illetve vulkanikus alapú hegységeken kívül az agyagos talajú dombvidékektől az árterekig – a futóhomokot leszámítva – szinte minden terepviszony előfordul. Ezek a területi tulajdonságok komoly igénybevételnek teszik ki a járműveket, ezért a védett természeti és Natura2000 területek megközelítéséhez, a terepi munkák és ellenőrzések, adatgyűjtések elvégzéséhez szükség van a terepi és időjárási viszonyokhoz jól alkalmazkodó terepjárókra, melyek egyaránt alkalmasak személyek és eszközök szállítására, hatékonnyá téve a természetvédelmi kezelési tevékenységet – írta a napokban az ANPI.

Lótartáshoz is kellenek ezek a járművek

A 14 új terepjáró fele a területre jutást, a munkaeszközök, szerszámok, esetenként erdészeti csemeték területre szállítását, valamint a monitorozási feladatok ellátását segíti innentől, ezek közül 3 az Aggteleki, 4 jármű pedig a Zempléni Tájegységben.

A vadonatúj járműpark másik feléből 6 terepjáró a természetvédelmi őrök napi területi jelenléti feladatainak ellátását szolgálja, az általános ellenőrzési, hatósági őrzési feladatok mellett például hatósági táblák kihelyezésére, pótlására, sérült állatok szállítására is használni fogják. Az utolsó terepjáró pedig több mint 200 hucul ló tartásának mindennapos feladatához nélkülözhetetlen az ANPI szerint.

Ez esetben olyan jármű beszerzésére volt szükség, mely alkalmas nehéz utánfutó, 2-es és 4-es lószállító utánfutó vontatására, és mivel a kancatelep magas hegyi legelőn található, ahova csak sziklás földúton van lehetőség kijutni, a jó terepjáró-képesség itt is elengedhetetlen.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

aggteleki nemzeti park igazgatóság

környezet

terepjáró