Bevetésre készen: 14 vadúj terepjárót kapott az úniótól ez a nemzeti park

HelloVidék   
  Megosztom
Bevetésre készen: 14 vadúj terepjárót kapott az úniótól ez a nemzeti park

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében megvalósuló 4 projekt során összesen 14 db terepjáró járművet szerzett be nyílt, uniós közbeszerzési eljárás eredményeként, összesen nettó 123 millió Ft értékben.

Az igazgatóság bő 400 ezer hektáros kiterjedésű működési területén egy nemzeti park, két tájvédelmi körzet és 16 természetvédelmi terület található, melyeken mészkő, illetve vulkanikus alapú hegységeken kívül az agyagos talajú dombvidékektől az árterekig – a futóhomokot leszámítva – szinte minden terepviszony előfordul. Ezek a területi tulajdonságok komoly igénybevételnek teszik ki a járműveket, ezért a védett természeti és Natura2000 területek megközelítéséhez, a terepi munkák és ellenőrzések, adatgyűjtések elvégzéséhez szükség van a terepi és időjárási viszonyokhoz jól alkalmazkodó terepjárókra, melyek egyaránt alkalmasak személyek és eszközök szállítására, hatékonnyá téve a természetvédelmi kezelési tevékenységet – írta a napokban az ANPI.

Lótartáshoz is kellenek ezek a járművek

A 14 új terepjáró fele a területre jutást, a munkaeszközök, szerszámok, esetenként erdészeti csemeték területre szállítását, valamint a monitorozási feladatok ellátását segíti innentől, ezek közül 3 az Aggteleki, 4 jármű pedig a Zempléni Tájegységben.

A vadonatúj járműpark másik feléből 6 terepjáró a természetvédelmi őrök napi területi jelenléti feladatainak ellátását szolgálja, az általános ellenőrzési, hatósági őrzési feladatok mellett például hatósági táblák kihelyezésére, pótlására, sérült állatok szállítására is használni fogják. Az utolsó terepjáró pedig több mint 200 hucul ló tartásának mindennapos feladatához nélkülözhetetlen az ANPI szerint.

Ez esetben olyan jármű beszerzésére volt szükség, mely alkalmas nehéz utánfutó, 2-es és 4-es lószállító utánfutó vontatására, és mivel a kancatelep magas hegyi legelőn található, ahova csak sziklás földúton van lehetőség kijutni, a jó terepjáró-képesség itt is elengedhetetlen.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

aggteleki nemzeti park igazgatóság

környezet

terepjáró