Ez vár a páratlan értékű magyar tórendszerre: 850 millióból még kisvasutat is kap

HelloVidék   
  Megosztom
Ez vár a páratlan értékű magyar tórendszerre: 850 millióból még kisvasutat is kap

Megszületett a kormányhatározat a Csaj-tó ökoturisztikai fejlesztéséről, ezzel új helyszínnel gazdagodik a térség. A természetvédelmi területnek különösen gazdag a madárvilága, az itt megfigyelt fajok száma kétszáz fölött van, ezek közül száz fészkel is a területen.

Nem semmi fejlesztés előtt áll a Csanytelek–Tömörkény–Baks által közrefogott terület tórendszere - közölte a Délmagyar. A Kiskunsági Nemzeti Park Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetéhez tartozó, időszakos vizekkel borított szikes puszta jellegzetes növény- és állatvilággal rendelkezik, különösen a madárvilága gazdag: több mint kétszáz madárfajt figyeltek meg itt, ezek közül száz fészkel is a területen.

A tórendszer fontos pihenő- és táplálkozóhelye a Magyarországon átvonuló réce- és li­baféléknek, a tó nádasaiban hazánk összes gémféléje költ, de Csongrád-Csanád megyében itt költ a legtöbb nyári lúd is, az átvonuló tőkés récék száma pedig néha eléri a húsz-harmincezret is.

- írják róla.

A terület fejlesztésével a tu­­rizmust élénkítené a kormányzat: a természeti értékek környezetbarát, fenntartható módon történő bemutatása, valamint az aktív és ökoturisztikai attrakciók fejlesztése érdekében a projektre szánt 849 millió forintból a tavak körül futó vasúthálózatot újítanák fel. A pálya jelentős része az évtizedek során tönkrement, de a használható vagy használhatóvá tehető szakaszait olyan állapotba szeretnék hozni, hogy azon kézzel vagy lábbal hajtott hajtányokon lehessen közlekedni, de bizonyos szakaszokon kisvasút is jár majd. Emellett turistákat kiszolgáló létesítmények, pihenőhelyek is készülnek.

A tervek szerint idén 301, jövőre pedig 548 millió forintot biztosítanak a költségvetésből a Csaj-tó ökoturisztikai fejlesztésére, a projekt megvalósítását a Kiskunsági Nemzeti Park szakmai közreműködésével végzik majd el.

Múzeumok létrehozását tervezik

Csanyteleken szeretnének megvalósítani egy falumúzeumot, benne a helyi művészek kiállítóterével, illetve egy informatikai múzeumot is – vázolta az elképzeléseket a polgármester is.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

csaj-tó

szikes talaj

tórendszer

ökoturisztika

ökoturisztikai látogatóközpont