Felújítod a fürdőszobát, konyhát? Ezeket a burkolatokat messzire kerüld el

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Felújítod a fürdőszobát, konyhát? Ezeket a burkolatokat messzire kerüld el

A házépítés és felújítás költséges beruházás, emiatt fontos, hogy a megfelelő burkolatot válasszuk ki. Annak érdekében, hogy segítsünk a döntés megkönnyítésében, felkerestünk burkoló szakembereket, hogy tanácsokkal lássák el a felújításra készülőket.

A jó munkához nemcsak jó szakember, hanem megfelelő minőségű alapanyagokra is szükség van. A megfelelő burkolóanyagok és csemperagasztók kiválasztásában, a professzionális kereskedők mellett, a szakképzett burkolók is segíthetnek.

Kocztur László burkoló szerint többfajta járólap van: anyagában színezett, kerámia lapok és greslapok. A járólapok kiválasztása egyéni igényektől függ, de kültérre csúszásmenteset érdemes választani. A járólapok lerakásához kültérre és beltérre is fagyálló S1-es flexibilis csemperagasztót érdemes választani. Úgy gondolja, hogy csakis minőségi alapanyagokkal szabad dolgozni.

A járólapok kiválasztásakor barkácsboltok esetén, a csempe dobozából ki kell venni pár darabot és meg kell nézni az élét. A csempeboltokban egy OSB táblára vannak felrögzítve a mintadarabok, amit nem lehet levenni és csak rendelésre szállítanak. Amikor megkérdezik, akkor olyan csempeboltokat ajánl, ahol lehet vásárolni olasz, spanyol járólapokat és csempéket, mert jobb minőségűek.

Amennyiben a megrendelőnek fontos, hogy ne csak tetszetős legyen a burkolata és figyelembe veszi a javaslatokat, akkor olyan helyekre kell elmennie, ahol megfoghatja és megnézheti közelről a széleket. Minden attól függ milyen igényei és anyagi kerete van a burkolat megvásárlására. A burkolónak a helyszínen jeleznie kell, ha rossz minőségű anyaggal kell dolgoznia, mert nem biztos, hogy szép munkát tud átadni.

Nagy Béla tatai burkoló, kőműves a burkolólapok kiválasztásában nem szokott segíteni, de ha megkérdezik, akkor elmondja a munkafolyamatokat és hogy milyen ragasztóanyagot, folyékony fóliát vásároljanak. Szerinte minden tulajdonosnak más az igénye, nem biztos, hogy amit szeretne, az megfelelő kopásállóságú. Minden dobozon rajta van a burkolat kopásállósága, minősítése, amit érdemes megnézni.

A legnagyobb gond a megbízókkal, hogy kiválasztják a legszebbet, legnagyobbat és legolcsóbbat. A nagy járólapok gyakran görbék és bárhogy is rakja le 3/4-es vagy 1/3-os eltolásban a szakember, meg fog látszani. A burkoló látja a hibát, a megbízó nem. Barkácsáruházakban és csempeboltokban is érdemes szétnézni, mert mindenhol vannak jobb és rosszabb minőségi burkolatok.

A legegyszerűbb módja annak, hogy meggyőződjenek a minőségről, ha kivesznek a dobozból 2 lapot, összerakják, majd egymásra fordítják és meglátják egyenes-e. Akkor, ha mindenhol szépen fekszik egymáson, akkor maga a felülete jó. Ha egymás mellé rakja a lapokat és bármilyen fény átengedését látja, akkor az a lap már selejt. A most divatos 20x60-as 20x100 cm-es lapoknál szokott leginkább előfordulni ez a probléma.

Nótár Róbert miskolci burkoló szerint mindenféleképpen a gyártót kell először megválasztani. Vannak olyan magyar gyártók, akitől nem érdemes vásárolni. Amikor először elmondják a megbízók, hogy milyen magyar gyártó burkolatát szeretnék megvásárolni, akkor négyszemközt lebeszéli őket. Nem mindegy, hogy egy spanyol harmadosztályú csempét vagy egy magyar gyártó, első osztályúnak besorolt csempéjét választják-e, mert ugyanaz a minősége. A spanyol, olasz, lengyel burkolatokat szokta javasolni, valamint a csiszolt lapokat, amik le vannak fózolva és olyan az élük, hogy nincs semmilyen gyártási hibájuk. Vannak olyan minőségi üvegvázas tetejű lapok, amikkel nem szokott gond lenni.

Kültérre mindenképpen a matt felületű járólapot javasolja, nem szabad zománcosat és üveglaposat választani, mert jobban sérülnek. Beltérre a magas fényűek vagy a matt felületűek is megfelelőek lehetnek, de oda elég a gyengébb kopásállóság.

Szerinte vizes helyiségeknél minden helyzetben javasolt a folyékony fólia alkalmazása. Családi házakban fel kell rögzíteni egy zöld impregnált kartont. Először a sarokerősító szalagot használják, majd vonják be a felületét csemperagasztóval, a toldásoknál is, ahol összeérnek a gipszkartonfelületek. Minden sarkot ezzel a sarokerősítő szalaggal erősítsenek meg és utána folyékony fóliával kenjék be 2 méter magasságig.

A megbízók nincsenek azzal tisztában, hogy milyen burkolatot vásároljanak és azzal sem, hogy milyen kosszal és hanggal jár a felújítás. Nem tudják, hogy milyen anyagot vegyenek, azt hiszik elég megvenni az elsőt, ami tetszik és minőségi eredményt kapnak. A burkoló mindent megtehet, de ha rossz minőségű az alapanyag, abból nem lehet jó munkát végezni. Egyeztetni kell a burkolóval, akár együtt menjenek kiválasztani. Ne szégyelljék, hogy kiveszik a dobozból a csempét. Vegyék ki nyugodtan és ellentétes irányba összefordítva nézzék meg, hogy domború vagy egyforma-e

- teszi hozzá Nótár Róbert, aki burkolat vásárlásra a csempeszalonokat ajánlja, mert szerinte ott a vásárlók jobb minőséget kapnak.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

burkolás

burkolat

burkolatjavítás

vállalkozó

építőipar

gazdaság