Horgászok, figyelem! Fontos hír érkezett a Balatonról: erről mindenképp tudnod kell

HelloVidék   
  Megosztom
Horgászok, figyelem! Fontos hír érkezett a Balatonról: erről mindenképp tudnod kell

Látványos halpusztulás kezdődött a Velencei tavon. Az ügyben illetékes Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) szerint az elsődleges eredmények alapján nem betegség, hanem relatív oxigénhiány végzett a halakkal. Egy ilyen eset során a halpopuláció erősen megcsappan, viszont szerencsére hazánkban folyamatosan zajlanak haltelepítések. Most annak jártunk utána, milyen most a halpopuláció összetétele, milyen fajtákat foghatnak ki a horgászok, illetve milyen akciók zajlottak legnagyobb tavunkon, a Balatonon.

Az őszt tekintjük a pontytelepítések fő szezonjának, mert ekkor halásszuk le tógazdaságaink halastavait, de idén is szerveztünk tavaszi és nyári telepítéseket is. Éves szinten 300.000 kg vegyes 2-3 nyaras korú ponty szerepel a telepítési kötelezettségünkben. Ezt minden évben igyekszünk túlszárnyalni, 2020-ban az év során végül 337 151 kg pontyot sikerült a tóba engedni

- közölte a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt..

Költséghatékonyság miatt a tógazdaságokhoz közelebb eső déli parti helyszínekre többször is szállítottak, de a távolabb eső északi parti helyszínekre is vittek pontyot legalább egyszer az évben. A halállomány az élőhelyi- és táplálék viszonyok alapján oszlik el a tóban, nem pedig a haltelepítések helye szerint.

Ennek ellenére a horgászok igényei miatt minden évben törekednek rá, hogy a Balaton három medencéje között nagyságrendileg egyenletesen osszák el a telepítéseket. Egy és kétnyaras süllőből 2020-ban összesen 3038 kg-ot telepítettek a Balatonba - mint megjegyzik, sajnos így nem sikerült teljesíteni a 6 000 kg-os éves kötelezettséget.

Süllőből sajnos még nem vagyunk önellátóak, ki vagyunk szolgáltatva a közbeszerzés és a piaci viszonyok okozta nehézségeknek. 2021-től azonban reményeink szerint megoldódik ez a probléma, mert a móriczhelyi és a fonyódi tóegységek visszatérnek cégünk kezelésébe, az így megnövekedő termőterületünk pedig már elegendő lehet a kötelezettség megtermelésére

- teszik hozzá.

A haltelepítések folyamatosan zajlanak a Balaton és környékén, a legutóbbi akciók során is rengeteg fajjal bővült a magyar tenger:

  • Márciusban 540 kg egynyaras süllőt telepítettek Balatonlellén,
  • valamint 200 kg kétnyaras balint telepítettek a fonyódi kikötőben
  • 214 kg egynyaras süllőt telepítettek Balatonszemesnél.
  • Márciusban először 2400 kg háromnyaras pontyot helyeztek ki Zamárdiban, majd újabb 830kg-ot.
  • eután 5013 kg háromnyaras pontyot telepítettek Fonyódnál.
  • Májusban 40 000 darab előnevelt süllőt telepítettek a Kis-Balatonba.
  • Júniusban 16 000 darab előnevelt balint helyeztek ki Fonyódnál
  • és 250 000 darab előnevelt ponty került a Kis-Balatonba.

Brutális büntetés a szabálysértőknek

Persze a telepítésnek is megvannak a maga szábályai, épp ezért, több mint 50 helyszíni ellenőrzést tartott, 5 esetben indított eljárást, 2 alkalommal tiltotta meg a kihelyezendő hal telepítését, 15 esetben jelenleg is vizsgálatot folytat és összesen több mint 3 millió forint halgazdálkodási bírságot szabott ki a tavaszi ellenőrzések során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata. A haltelepítések ellenőrzése kiemelten fontos, mert halgazdálkodási vízterületeinket és azok őshonos halállományát manapság egyre több veszély fenyegeti.

A tavasz a hazai tógazdaságok számára is a rendes munkavégzés kezdetét jelenti. A Nébih Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) az elmúlt 3 hónapban elsődlegesen a haltelepítések szabályosságának és nyomonkövetésének vizsgálatát tűzte ki célul, amely főként halgazdálkodási vízterületeink és azok őshonos halállományának védelme szempontjából minősül kiemelt feladatnak. Ezeket manapság sajnos egyre több veszély fenyegeti, egyebek közt például az idegenhonos halfajok megjelenése. Számos idegenhonos halfaj tudatos telepítés következtében kerülhetett be természetes vizeinkbe, ahol gyors elszaporodásuk révén a honos növény- és halfajok sokféleségét (biodiverzitást) veszélyeztetik, ráadásul az őshonos halfajok kiszorításával már több élőhely elszegényedését okozták.

A Nébih felhívja a halgazdálkodásra jogosultak figyelmét, hogy Magyarországon a hatályos jogszabályok értelmében minden tervezett haltelepítést kötelező bejelenteni a halgazdálkodási hatóságnak és a horgászszövetségnek legalább 3 nappal a telepítés napját megelőzően, majd a ténylegesen kihelyezett halmennyiségekről a telepítés napját követő 8 napon belül realizációs jelentésben kell beszámolni.

Magyarország halgazdálkodási vízterületeinek halállománya nemzeti kincs, természeti érték és gazdasági erőforrás, amelynek természetes megújulását elő kell segíteni, hasznosítását a fenntarthatóság elve alapján kell megtervezni és megvalósítani. A szakemberek a lakosság segítségét kérik a jogosulatlan halászat, horgászat és haltelepítések felszámolásában. Ha jogsértő tevékenységet tapasztalunk, az allamihalor@nebih.gov.hu címre jelenthetjük be.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

haltelepítés

balaton

balatoni hal

halászat

horgászat

halgazdaság