Fontos változás a bíróságokon: rengeteg ügyet érint a leállás

MTI   
  Megosztom
Fontos változás a bíróságokon: rengeteg ügyet érint a leállás

Megkezdődött és augusztus 20-ig tart az ítélkezési szünet a bíróságokon. Az ítélkezési szünet időtartama alatt a bíróságok fő szabály szerint nem tartanak tárgyalásokat - tudatta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) csütörtökön a honlapján.

A polgári perrendtartáson alapuló ítélkezési szünet kezdő napja július 15., a bíróságok napja, amely a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény értelmében munkaszüneti nap. Ezen a napon minden bíróságon szünetel az ügyfélfogadás is.

Polgári perekben - bizonyos kivételektől eltekintve - a megállapított határidőkbe az ítélkezési szünet nem számít bele. A határidők számításának általános szabályai irányadóak azonban az ítélkezési szünet alatt is a soron kívüli eljárás, az előzetes bizonyítás esetén, illetve egyes végrehajtási perekben és nemperes eljárásokban.

Büntető ügyekben a határidők számítását az ítélkezési szünet nem érinti. A bíróság az ítélkezési szünet ideje alatt is eljár az előállításos ügyekben, valamint kényszerintézkedések alkalmazása esetén. A bíróságok kezelőirodái az ítélkezési szünetben is nyitva tartanak, ott az ügyfelek benyújthatják beadványaikat, betekinthetnek az iratokba.

Az egyes bíróságok ügyfélfogadási rendjéről az adott bíróság honlapja ad tájékoztatást

- közölte az OBH.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bíróság

országos bírósági hivatal

ítélkezés

bíróságok

ítélkezési szünet