Körbeépíthetik a siófoki meteorológiai állomást: ezzel megnehezülne a szakemberek munkája

HelloVidék   
  Megosztom
Körbeépíthetik a siófoki meteorológiai állomást: ezzel megnehezülne a szakemberek munkája

A hirbalaton.hu közlése szerint Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke a legutóbbi elnökségi ülésén úgy fogalmazott, hogy a siófoki obszervatórium körül magánkézbe kerültek, bezárultak a területek, megszűnt a meteorológusok vízhez való lejutási lehetősége állami terülten. Mint mondta, nem csak lehetőségük, hanem kötelességük felhívni a figyelmet arra, hogy hosszútávon garantálni kell a meteorológiai bázis méréseinek biztonságát és fennmaradását.

Jártam nem rég a siófoki obszervatóriumban, és amit ott láttam, abból azt gondolom, megalapozott volt a félelem

- mondta a BSZ elnöke a meteorológiai objektum közvetlen szomszédságában a tiltakozások ellenére engedélyhez jutott ötszintes társasház megépítésének előrehaladtára utalva. A látottakról fotókat is készített. Ahogy a portál írta, az obszervatórium másik oldalán a döntően állami tulajdonú BAHART a közelmúltban eladta a szállodáját és vízpartját azoknak, akik az ötszintes társasházat építik.

Ezzel bezárultak a területek az obszervatórium körül, a Balaton-partra való lejutás vízhőfok vagy jégvastagság méréshez a magántulajdonosok engedélyétől függ

- mondta Lombár Gábor. Hozzátette, félő, hogy az obszervatórium működése, méréseinek pontossága még jobban ellehetetlenül. Emlékeztetett arra, hogy korábban a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, a BSZ, tudósok és szakemberek is kiálltak az objektumért, a szomszédos telek beépítése ellen tiltakozva.

Azt hittük elég lesz, hiszen még kormányelőterjesztés is született arról, hogy állami beavatkozással megoldják a kérdést. Bíztunk benne, aztán nem lett belőle semmi, a társasház hamarosan elkészül

- idézte fel, még nagyobb összefogást sürgetve. Az ügyben a balatoni polgármesterek közösen fognak megfogalmazni egy felhívást – az elhangzottak szerint.

A portál beszámolója szerint Lombár Gábor beszélt arról is, hogy a Balatonnak, mint turisztikai térségnek különösen fontos értéke a biztonság, a vízbiztonság, ezt szolgálja a siófoki obszervatórium is, amelynek jelzései alapján működik a viharjelzés. Mesélt arról is, hogy székelyföldi polgármesterek jártak nála vendégségben, amikor az otthonukban éppen nagy vihar tombolt. Folyamatosan pittyegett a vendégek telefonja, automatikusan érkeztek információk és figyelmezetések az otthoni helyzetről.

Valami hasonlót itt is meg lehetne valósítani, hogy a térség polgármesterei közvetlenül, automatikusan kapjanak jelzést a havaria-helyzetekről

- mondta. Arról, hogy kivitelezhető-e hasonló rendszer a Balatonnál, egyeztetést kezdeményez az érintettekkel, közölte a BSZ elnökségével, amely támogatta a kezdeményezést.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton obszervatórium

meteorológiai bázis

meteorológus