Ez pörgetheti fel a magyar gazdaságot? COVID-álló szolgáltatást fejlesztett ki egy vidéki cég

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Ez pörgetheti fel a magyar gazdaságot? COVID-álló szolgáltatást fejlesztett ki egy vidéki cég

Az új koronavírus-járvány alapjaiban forgatta fel a munkavégzés gyakorlati módjait. Soha nem álltak át ennyien otthoni munkavégzésre, és talán soha nem került ennyire a központba a munkabiztonság és a munkafolytonosság kérdése. Egyre többen ismerték fel, hogy mennyire sérülékeny az emberi munkaerő. Megváltoztak a működési modellek, miközben villámgyorsan nyert nagyobb és nagyobb teret, illetve létjogosultságot az automatizálás. A megváltozott világhoz tudott hatékonyan alkalmazkodni az innovatív és költséghatékony robotizált megoldásokat nyújtó pécsi Hess & Partners Kft. A vállalkozás a CobotX nevet viselő szolgáltatása révén tartós bérleti pénzügyi konstrukcióban kínál robotokat az ügyfeleinek, amire láthatóan egyre nagyobb az igény. A HelloVidék a jövőbe mutató baranyai technológiáról kérdezte Sabján Lászlót, a pécsi CobotX Technologies ügyvezetőjét.

HelloVidék: Hogyan változtatta meg Ön szerint az új koronavírus-járvány a vállalati kommunikációs szokásokat?

Sabján László: Azt gondolom, hogy az új koronavírus-járvány egyfajta teret adott az online kommunikáció robbanásszerű terjeszkedésének az üzleti életben is. Abszolút azt látom, hogy a tárgyalások, megbeszélések, konferenciák jelentős része terelődött át az online térbe, aminek megvannak a maga szépségei, de természetesen a nehézségei is. Egy személyes találkozó varázsát például sohasem helyettesítheti egy online térben zajló meeting, ám mondjuk időt nagyszerűen lehet így megtakarítani, hiszen nem kell autóba ülni.

Milyen módon tudtak a világjárvány következtében kialakult, nehéz gazdasági helyzethez kapcsolódni az Önök által kínált, innovatív és költséghatékony robotizált megoldások? És hogyan változtak a működési modellek, amiben milyen szerep jut az emberi munkaerőnek?

Már a COVID előtt is jól látszódott, hogy a munkaerőhiány milyen óriási terheket ró a vállalkozásokra. Ezt csak tetézte a pandémia, a betegségek, karantén, illetve a kieső idők.

A gyártó, termelő szektort is alapjaiban felforgatta a járvány, az automatizálás létjogosultsága szinte egyik napról a másikra lett természetes. Ez a trend olyan jövőképet vázolt fel, amely egyértelművé tette: a kollaboratív robotokra komoly piaci igény lesz.

Kollaboratív robotokra?

A kollaboratív robot, azaz kobot olyan robot, amely emberrel egyidőben, egy térben és biztonságosan tud együtt dolgozni.

Mit kínál a CobotX és mit jelent pontosan?

A CobotX robotokat kínál tartós bérleti pénzügyi konstrukcióban az ügyfeleinek. Ez azt jelenti, hogy az üzleti modellünkben az automatizálni kívánt feladatot felmérjük, megtervezzük, megépítjük, üzembe helyezzük, és ami nagy újdonság, hogy az adott időszakban folyamatos működésben, azaz gyártásban tartjuk a termelőeszközt.

Hogyan lehet úgymond COVID-álló a robot, mint egyfajta szolgáltatás?

A robotra, mint szolgáltatásra azért mondjuk, hogy COVID-álló, hiszen ebben az esetben robotokat telepíthetünk a gyártósorba, így ez a kieső vagy éppen nem létező munkaerőt tudja pótolni. Előnyös megoldás, hiszen a gép biztosan nem lesz beteg, nem megy szabadságra és nyolc órából nyolc órát dolgozik. Mindezeken felül mindig kiszámítható és folyamatos teljesítmény nyújt, nulla selejt mellett.

Mennyire gyors ütemű ez a fejlődés, hogyan tudja felvenni a versenyt egy vállalkozás?

Folyamatos lépést tartunk a technológia változásaival, figyeljük a nemzetközi trendeket, és beépítjük a portfolióinkba azokat az újdonságokat ami számunkra, és a partnereink számára értéket hordoznak. Ez egy folyamatos tanulás, de elengedhetetlen a mai felgyorsult világunkban.

Az Önök által kínált megoldások, lehetőségek talán egy kissé futurisztikusnak tűnnek néhány cégvezető számára. Mennyire azok?

A robotizáció és az automatizáció tőlünk nyugatabbra bevált mód a fejlesztésre, ami egy természetes eszköz és már nem számít futurisztikusnak. Igaz, hogy Magyarország mindig egy kicsivel hátrébb tart, mint tőlünk nyugatabbra, azonban hisszük és tudjuk, hogy ez az egyetlen út, ha fenn akarunk maradni és versenyképes cégeket szeretnénk működtetni. Küldetésünk, hogy minden gyártó és termelő kis- és középvállalkozás számára elérhetővé tegyük a technológiát. Nem számít, hogy nincs tőkéje a beruházásra, vagy nincs szakembere, hiszen mi itt vagyunk és megoldást nyújtunk a robotjainkkal és a szakértelmünkkel.

Mit üzennek azoknak, akik ódzkodnak az ennyire modern technológiától?

Erről mindig Henry Ford mondása jut eszembe: „Ha megkérdeztem volna a vásárlókat, mit akarnak, akkor azt mondták volna, egy gyorsabb lovat.” Szerintem ez a mondat jól példázza azt, hogy azok, akik ódzkodnak a modern technológiától, azok valójában csak az újdonságtól és a nem megszokott dologtól tartanak. A robotizáció azonban egy olyan lehetőség, amely kiugrást jelent a vállalkozásoknak. A mi megoldásunk ledönti a technológia legnagyobb belépési korlátait: a beruházást és a működtetést. Így bárki számára elérhetővé válik velünk a robotokkal támogatott automatizáció.

Milyen kihívással kell Önök szerint szembenéznie a jövő vállalkozóinak?

Rövidülnek és egyre nehezebbé válnak az ellátási útvonalak. Egyre kevesebb szakember lesz elérhető és fokozódó munkaerőhiánnyal nézünk szembe. Éleződik a verseny, gyorsul a piac, a konkurencia automatizál és robotizál. Tehát folyamatosan résen kell lenni, és keresni, kutatni kell azokat a megoldásokat, amik előre visznek, és stabilabb működést eredményezhetnek.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pécs

robotika

gazdaság

technológia

robotizáció

munkaerőhiány