Átmenetileg leállítja termelését Bige László cége: mutatjuk, mi történt

Népszava   
  Megosztom
Átmenetileg leállítja termelését Bige László cége: mutatjuk, mi történt

Átmenetileg leállítja ammóniatermelését a Nitrogénművek Zrt.: a Bige László vezette műtrágyagyártó cég, számolt be róla a Népszava. Mint írják, ezt az ukrajnai háború által teremtett rendkívüli gazdasági helyzettel, és a földgázárak duplázódásával indokolta.

Ahogy a portál írja, a cég honlapján szerdán megjelent közlemény szerint emellett "a mezőgazdaság működésének piaci alapjait is beláthatatlan módon befolyásoló kormányzati döntések” – például a gabona export korlátozása - is tovább növelik működési kockázataikat.

Nitrogénművek folyamatosan monitorozza a helyzetet, és minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy újraindíthassa termelését, és csökkentse a régió műtrágyaimport-függőségét, de a magas energiaigényű ammóniatermelés leállítása jelen piaci környezetben elkerülhetetlen volt

- írta a cég.

Amint a lap írja, mindez meglehetősen rossz hír a mezőgazdasági termelőknek, és nem csak Magyarországon, hiszen a Nitrogénművek a közép-európai régió egyik vezető, nitrogénalapú műtrágyagyártója és mezőgazdasági alapanyag forgalmazója, több, mint 15 országban van jelen. Az ammónia pedig a nitrogénalapú műtrágya egyik fontos összetevője.

A különféle műtrágyák viszont már így is csaknem háromszorosára drágultak az elmúlt évben a földgáz árának drasztikus emelkedése miatt. A műtrágyagyártók ezért sorra csökkentették, állították le termelésüket, komoly ellátási problémákat okozva ezzel a mezőgazdaságnak. Ezt a helyzetet súlyosbította tovább az orosz-ukrán háború, hiszen mindkét ország jelentős szereplőnek számít a műtrágyagyártásban. Mindez jelentősen növekvő költségeket, illetve alacsonyabb terméshozamokat jelent a gazdálkodók számára, a termények és ezzel az élelmiszerek így tovább drágulnak majd

- számolt be róla a portál.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

műtrágya

műtrágyagyár

műtrágyagyártók

bige lászló

nitrogénművek