Tragikus látlelet a magyar vidékről: pár évtized alatt eltűnt a madarak jó része

Agrárszektor   
  Megosztom
Tragikus látlelet a magyar vidékről: pár évtized alatt eltűnt a madarak jó része

Sok madárfaj állománya lecsökkent mára. Az Agrárszektor által megkérdezett szakemberek szerint a madárfajok fogyatkozó állományának helyzete mára túlmutat a természet- és állatvédő szemléleten, alapvető, és az emberiség egészére vonatkozó ökológiai kérdéseket vet fel. Természetesen a mezőgazdaság és az erdőgazdálkodás fontossága, szerepe nem vitatható, ugyanakkor a minél több földterület megművelésére törekvő tevékenységek, az intenzív szúnyog- és rágcsálóirtás, a nem körültekintően végzett fakitermelő munkák mind hozzájárulnak a madarak számának csökkenéséhez.

A rovarirtó szerek alkalmazásával lecsökkentjük a táplálékállatok számát, a táplálék mennyiségének csökkenése pedig erősen összefügg azzal, mennyi madarat képes eltartani egy terület. A közelmúltban végzett felmérések azt mutatják, hogy a mezőgazdasági területen költő madárfajok állománya összességében csökken az utóbbi évtizedekben. A művelt területeken nagy kiterjedésben egy növénykultúra található, a területek közötti egykori elválasztó sávok, mezsgyék egy része eltűnt. Több helyütt kiirtják a bokrokat a gyepterületek agrártámogatása miatt - közölte Laczik Dénes, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatóság erdészeti referense az Agrárszekorral. Ez a folyamat Nyugat-Európában korábban lezajlott, ezért lett közösségi jelentőségű madárfaj például a tövisszúró gébics és a karvalyposzáta, hiszen onnan vagy eltűnt, vagy nagyon megritkult az állomány.

Uniós csatlakozásunkkor ezekből a madárfajokból jelentős állományaink voltak, mára az árokpartok, mezsgyék, cserjések, bokrosok kiirtása miatt közelítünk a nyugat-európai szinthez. A mezőgazdasági területen költő madárfajok állományai mellett a repülő rovarokkal táplálkozó madárfajok állományindexei is drasztikus csökkenést mutatnak Magyarországon is

- tudta meg a lap.

Gondoljunk bele, mikor kezdődött a lakott területeken végzett szúnyogirtás és milyen méreteket öltött mára. A füstifecske és a molnárfecske állományai az utóbbi 20 évben a töredékére estek vissza. Ma már alig találunk falvakat, ahol a villanydrótok tele lennének fecskékkel a gyülekezési időszakban. A fecskék állománycsökkenésének oka a táplálékhiány, amely főleg az állattartás visszaszorulásából és a rovarirtó szerek nagymértékű használatából ered

- jegyezte meg Laczik Dénes.

Laczik Dénes szerint hasonló a helyzet a ragadozómadarak esetében is, hiszen a táplálékállataik állományának csökkentését célzó rágcsálóirtás negatívan befolyásolja a szaporulat csökkenésén túl az egyedek túlélési képességét is, egyre többször találkoznak mérgezésben elpusztult vagy ápolásra szoruló ragadozó madarakkal a szakemberek. Adódik a kérdés, mit tehet az átlagember a madarak élőhelyeinek megőrzése érdekében. Az erdészeti referens úgy véli: a laikus embernek el kellene viselnie a „rendetlenséget” az erdőben, a szúnyogcsípést, a településeken élő madarak zajongását és az élettevékenységeik során keletkező egyéb kellemetlenségeket.

A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

agrárszektor

madarak

ökológiai egyensúly

madárvilág pusztulása