Pofátlanság! Hogy lehet a Balatonnál 1000 forint egy sima lángos, ha máshol 500 alatt kapni vidéken?

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Pofátlanság! Hogy lehet a Balatonnál 1000 forint egy sima lángos, ha máshol 500 alatt kapni vidéken?

Idén drasztikusan megemelkedett az ikonikus strandétel, a lángos ára, mellette a többi, hagyományosan a vízparton vásárolt büféételek is jelentősen drágultak. Az alapanyagok és a rezsi ilyen mértékű emelkedése mellett indokolt is volt az áremelés: a Balaton körül átlagosan 15 százalékkal kell többet fizetnünk az ételekért, mint egy évvel ezelőtt, de a többi vidéki strandon is történt ekkora áremelkedés, ha arányaiban valamivel olcsóbban is jövünk ki az étkezéskor, mint a legfelkapottabb magyar üdülőhelyen.

A Balatonnál persze mindig is magasabbak voltak az árak, mint egy vidéki nagyvárosban, a kisebb településekről nem is beszélve. Ha a sima lángos ára például 550 forint egy debreceni büfésnél, biztos, hogy a feltét árát: a sajtét és a tejfölét árát emelte. Természetesen itt még mindig kaphatunk 1200 forintért is egy sajtos-tejfölös lángost. Szombathelyen pedig a város legnépszerűbb büféjében sem ment fel a sima lángos ára 400 forintnál magasabbra. Ahogy igaz ez a híres "balatoni" hekkre is, vidéken 10 dkg-ot egy kevésbé felkapott strandon 400 forintért is megvehetünk, míg a menőbb helyeken 800 forintot is elkérnek érte, és még ez sem a plafon.

Korábban írtunk arról, hogy átlagosan 15 százalékkal kell többet fizetnünk a balatoni ételekért, mint egy éve. Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonos-ügyvezetője, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke szerint az elvárások alapján egy margherita pizza árának töredékéért kellene adni a fokhagymás-sajtos-tejfölös lángost, annak ellenére is, hogy sem az alapanyagban, sem az elkészítési időben és a felhasznált energia költségében nincs lényeges különbség az ételek között.

A munkaerőhiány és részben a korábban mérsékelt áremelések miatt az idén több balatoni étterem is csökkentette a nyitvatartási idejét, így akár 30-40 százalékkal kisebb létszámú személyzettel üzemel. Akad, ahol az ebéd és a vacsoraidő között van zárva a vendéglő, mint az a mediterrán országokból már ismerős, mások viszont teljes szünnapokat vezettek be.

Az energiaárak robbanása konyhatechnológiai fejlesztésekre is rákényszeríti a vendéglátósokat a kisebb energiafelhasználás érdekében, az alapanyagköltségeket pedig az étlap racionalizálásával, a szűkebb, szezonális választékkal igyekeznek optimalizálni

- mondta Csapody Balázs.

2020-ban a Pénzcentrum szerint a Balatonnál a lángosért minimum 600 forintot kértek, de Csopakon például 1200 forintba került egy sajtos-tejfölös lángos már akkor is. 2021 júniusában volt olyan balatonfüredi büfé, ahol 700 forintért lehetett lángost kapni, de olyan is akadt, ahol akár 1400 forintot is elkértek érte. 2022-ben pedig a drasztikus infláció nem kímélte a strandbüféket sem. Ennek ellenére még számos helyet találni a Balaton körül, ahol 1000 forint alatt kapható a natúr lángos. Természetesen találhatunk 2500-3000 forintért is lángost, általában valamilyen húsos töltelékkel megbolondítva, de nem ez az általános.

Helyek a Balatonnál, ahol 1000 forint alatt adják a sima lángost:

  • Balatonakarattya Lidó strand
  • Lángos és Palacsinta Fonyód: 950 forint
  • Siófok Sóstói Strand: 750 forint
  • Piknik büfé Balatonfüred 800 forint
  • Gabi Büfé Balatonfüred 900 forint
  • Olivia büfé Alsóörs: 900 forint
  • Siófok Aranyparton, Tópart-Hullám Büfé: 800 forint
  • Balatonföldvár, Kikötő: 990 (sajtos-tejfölös!)
  • Balatonkenese Dömölki Lángosos és palacsintázó: 800 forint

TOP vidéki lángosozók a Tripadvisor értékelései alapján:

  • Lángos Éden, Dunakeszi
  • Lángos Stand, Szentendre
  • Péter Büfé, Bükfürdő
  • Mátra Ízek Bázisa, Mátrafüred
  • Lángos a la Rohlicsek, Eger
  • Széplaki Lángos Büfé, Siófok
  • Lángos és Palacsinta, Fonyód
  • Álom Lángos, Szentendre
  • Lángos House, Sopronbánfalva
  • Gajdos Lángos, Velence

Valóban annyira drágák a strandételek?

Amennyire egyszerű a lángos összetétele, annyira munkaigényes étel, hiszen kézzel dagasztják, az energiaárak pedig nagyon elszálltak. De igaz ez az olajban sütött hekkre vagy sült krumplira is, a hamburgerbe való hús áráról már nem is beszélve.

Egy 23 kilós gázpalack ára tavaly 9500 és 10 000 forint között mozgott, most legutóbb 16-17 ezerért vettük palackját. Ez több mint 60 százalékos drágulás. És amikor pörög a forgalom, hamar elfogy a 23 kiló gáz. Az étolajat is állandóan cserélni kell, nem lehet fáradt olajban sütni az ételt. Tavaly 1300 forint plusz áfáért vettük a sajtot nagykereskedelmi áron, most egy ezressel több nettóban. Még nem hárítottuk át teljesen az áremelkedéseket, de küzdenünk kell a túlélésért

- nyilatkozta korábban a Móló Halsütő tulajdonosa.

Bár a büfések is hatósági áras alapanyagokkal dolgoznak, alkalmanként csak 10 liter olajat és 10 kilogramm lisztet vehetnek meg, pedig ennek a többszörösére van szükségük naponta. Így több helyre kell elmenniük, ezért többet költenek üzemanyagra is – bár egyelőre ez is hatósági áras.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

strandkaják

strandételek

lángos

hekk

sült krumpli