Idén már nem pörgött annyira az építkezési kedv: kevesebb lakást húztak fel, mint egy éve

MTI   
  Megosztom
Idén már nem pörgött annyira az építkezési kedv: kevesebb lakást húztak fel, mint egy éve

Az idei év első negyedévben 4528 új lakás épült, 26 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, holott a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 8001 volt, 15 százalékkal több, mint 2021 azonos időszakában – tudatta a a Központi Statisztikai Hivatal az MTI-vel.

Minden településkategóriában csökkent a lakásépítés: a megyei jogú városokban 38, a többi városban 43, a községekben 35 százalékkal kevesebb lakás épült, míg a fővárosban 9,9 százalékkal kevesebb, összesen 2440 lakást vettek használatba.

Az év első három hónapjában a fővárosban a korábbi alacsony bázis csaknem háromszorosára ugrott a tervezett lakások száma, de ez a kétezret meghaladó érték még így sem éri el a korábbi évek három-négyezer körüli szintjét. A megyei jogú városokban 27 százalékos csökkenés, az egyéb városokban stagnálás, a községekben pedig 14 százalékos növekedést tapasztaltak 2021 első negyedévéhez képest. Az építtetők az esetek 55 százalékában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

lakásépítés

építkezés

központi statisztikai hivatal

építkezők

ingatlan építés