Elképesztő, ami a használt autókkal történik: 70%-os áremelkedés után még mi jöhet?

HelloVidék   
  Megosztom
Elképesztő, ami a használt autókkal történik: 70%-os áremelkedés után még mi jöhet?

Meglehetősen rosszul néz ki most a hazai használtautó-piac - vajon mikor jön az árcsökkenés? Hetven százaléknál is nagyobb mértékben emelkedett a használt autók átlagára a legnagyobb hirdetési oldalon 1,5 év alatt - írta a Vezess.hu. Eközben egyre kevesebb a személyautó, és ami elérhető, az egyre öregebb.

2022 első felében 4 777 032 forint volt a meghirdetett használt autók átlagára a Használtautó.hu-n. Fájdalmasan magas összeg onnan nézve, hogy mennyire öregecske a hazai járműpark, de különösen akkor figyelemre méltó, ha összevetjük a közelmúlt számaival.

A Vezess.hu adatai szerint a tavalyi átlagár még 3 989 114 forint volt, míg a 2020-ban feladott hirdetésekben szereplő kínálati árak átlaga csak 2 789 710 forint. Ez gyakorlatilag - hívta fel rá a figyelmet a lap - 71,3 százalékos áremelkedést jelent 1,5 év alatt. Soha ennyire drága nem volt még a használt autó Magyarországon, mint most, és ilyen mértékű áremelkedés sem sokkolta a vásárlók tömegeit ennyire rövid időszakban.

A kevesebb ügyféllel dolgozó, átlagéletkorban valamivel fiatalabb járműparkot – részben átfedéssel – kínáló, de szintén fontos JóAutók.hu-n még ennél is magasabbra, 6,6 millió forintra jött ki a több tízezernyi hirdetés átlagára 2022 első hat hónapjára. Halász Bertalan ügyvezető szerint ez 30 százalékos drágulás már a tavalyi átlagárhoz képest is.

A cikkből kiderült, hogy hosszú évek óta jellemzően Opel Astrát, Volkswagen Golfot, Ford Focust, Suzuki Swiftet és Volkswagen Passatot hirdetnek a magyar eladók a leggyakrabban. Csak ebből az öt személyautóból jelenleg körülbelül 750 ezer példányt használunk a kopottas útjainkon, ezért is különösen érdekes megnézni, mennyi most a róluk fél év alatt feladott apróhirdetések átlagára.

A legfontosabb következtetés, hogy bár itt is általános, folyamatos és jelentős az áremelkedés, a legnépszerűbb tömegautóknál a piac átlagánál valamivel kisebb mértékű volt a drágulás a mögöttünk lévő viharos időszakban.

Az áremelkedés mértékének a nagysága szerinti a Vezess.hu sorrendbe rakta a modelleket - íme a táblázat:

Modell Áremelkedés
mértéke (százalék)
1.

Volkswagen Passat 50,9
2. Volkswagen Golf 46,2
3. Suzuki Swift 39
4. Ford Focus 20,6
5. Opel Astra 14,3

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék autókereskedés

hazsnált autó

használt autó vásárlás