Súlyos pénzeket fizetnek építkezésre, felújításra a magyarok: mutatjuk, hogy lehet megfogni a költségeket

HelloVidék   
  Megosztom
Súlyos pénzeket fizetnek építkezésre, felújításra a magyarok: mutatjuk, hogy lehet megfogni a költségeket

A piaci folyamatok felülírták az építési vállalkozók egész évre szóló áremelkedési várakozásait, írja közleményében az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ). Az ágazatban tapasztalható drágulás mértéke 2022 első hat hónapjában több mint kétszeresen haladta meg a fogyasztói árak növekedését. Éves összevetésben az alapanyagoknál 20,4 százalékos, az építőipari termelői áraknál pedig 22,8 százalékos áremelkedést mértek, miközben az infláció ugyanebben az időszakban 9,4 százalék volt. Ebben a helyzetben kulcskérdéssé vált a beruházások finanszírozhatósága, a kivitelezési folyamatok és a költségek kézben tartása, amelynek a fejlett, versenyképes építőiparral rendelkező országokban már jól bevált és széles körben alkalmazott eszköze a digitalizáció.

A drasztikus áremelkedés az új beruházásokat és a felújításokat egyaránt érinti, és semmi jele annak, hogy az év végéig érdemben javulna a helyzet. Az ÉVOSZ értékelése szerint az építőipari alapanyag- és építési termékek gyártói az orosz-ukrán háború piaci hatásait, a kivitelezők pedig a beszerzési nehézségeket az év első felében már beépítették az árakba, de az energiaköltségek elszabadulása és a forint-euró árfolyam ingadozása komoly bizonytalansági tényező lesz az elkövetkező hónapokban.

A szakszövetség arra hívja fel a figyelmet, hogy az energiafelhasználás átlagosan a ráfordítások negyedét teszi ki az alapanyagok gyártásánál, de ez az arány ennél magasabb például a cementnél, az égetett kerámiánál, a téglánál, valamint egyes szigetelőanyagoknál, még akkor is, ha a vállalatok többsége modern, energiatakarékos berendezésekkel, technológiával termel. A forint-euró árfolyam ingadozása pedig azért jelent gondot a kivitelezőknek, mert a Magyarországon felhasznált építési termékek, anyagok csaknem fele, 48 százaléka importból származik. Az ágazat helyzetét az is nehezíti, hogy a nemzetközi beszállítói láncok szakadozása miatt egyre nagyobb kihívást jelent a feszes határidők betartása, miközben a csúszások további költségnövekedéshez vezetnek.

Az ÉVOSZ értékelése szerint a megrendelői oldalon első számú üggyé vált a finanszírozhatóság kérdése, amiben a tervezési, kivitelezési, épületüzemeltetési feladatok digitalizációja jelenthet komoly segítséget a projektek résztvevőinek. A piacon elérhető megoldásoknak köszönhetően a munkafolyamatok valós időben nyomon követhetőek, ellenőrizhetőek, a tervek szükség esetén rugalmasan módosíthatóak, jelentősen javul a hibaelhárítás hatékonysága, amivel pénzt és időt lehet megtakarítani

– mondja Simon Szilárd, a PlanRadar építőipari és épületfenntartási szoftvert forgalmazó bécsi cég magyarországi képviselője.

Az ÉVOSZ közleménye szerint a munkaerőhiány várhatóan tovább növeli az építőiparban működő vállalkozások költségeit, mert ha nem emelik a fizetéseket, nem javítják a munkakörülményeket, nem lesznek képesek megtartani a jól képzett szakmunkásokat és mérnököket. A helyzetet az is nehezíti, hogy az állam és az önkormányzatok jelentős volumenű építési beruházásokat halasztanak későbbre vagy mondanak le a forráshiány miatt. Minden jel arra mutat, hogy a fokozódó versenyben azok a vállalkozások képesek talpon maradni, amelyek a legkorszerűbb technológiák alkalmazásával tudják növelni hatékonyságukat.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

építőipar

építőanyag

építőanyagipari termékek

építőipari alapanyagok

építőipari vállalkozások

évosz

kivitelezés

infláció

beruházások