Aggódnak a szakemberek: eltűnhetnek a zöldségek és a gyümölcsök a boltok polcairól

HelloVidék   
  Megosztom
Aggódnak a szakemberek: eltűnhetnek a zöldségek és a gyümölcsök a boltok polcairól

Az infláció tovább csökkentheti a zöldség- és gyümölcsfogyasztást Európában. Ez nemcsak az ágazat szempontjából probléma, a lakosság egészségi állapotában is veszélyes folyamatokat indíthat el. Aggódnak az európai zöldség- és gyümölcstermesztők, mert a az emberek az infláció miatt az első között kezdenek spórolni a terményeik fogyasztásán, mit sem törődve azzal, hogy ezzel ártanak az egészségüknek.

Veszélyben az európai zöldség- és gyümölcstermelés versenyképessége, a növekvő költségek, a munkaerőhiány, az éghajlatváltozás és az egyre szigorodó növényvédelmi előírások miatt hamarosan nagy bajba kerülhet az ágazat – hangzott el az uniós zöldség- és gyümölcságazat szereplőit tömörítő szervezet, a Freshfel Europe legutóbbi tanácsülésén, amiről a Magyar Nemzet számolt be.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeb honlapján is olvasható összefoglaló szerint sürgős feladat az ágazat hírnevének, a gyümölcsök és zöldségek imázsának javítása.

A jelenlegi fogyasztás mértéke egyelőre a WHO napi 400 grammos minimum ajánlása alatt van. Arra számítunk, hogy az infláció és az egekbe szökő energiaárak miatt további nyomás nehezedik majd az ágazatra. A fogyasztás várható további csökkenése annak ellenére következik be, hogy a friss termékek számos egészségügyi előnnyel járnak a fogyasztók számára, ráadásul a zöldség-gyümölcs a bolygóra gyakorolt egyik legkisebb környezeti hatással lévő élelmiszer-kategória

- hívta fel a figyelmet Salvo Laudani, a Freshfel elnöke.

Egle Baecke, a Freshfel Europe élelmiszer-minőségi igazgatója hangsúlyozta, hogy a gyümölcsöknek és zöldségeknek alapvető fontosságú termékekként különös szerepet kell kapnia az európai szabályozásban és az élelmiszer-kínálatban is.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

zöldség

gyümölcs

zöldségfogyasztás

gyümölcsfogyasztás

infláció