Nem múlt el a baj: csak elodázni tudták a nagyobb fürdők a bezárási hullámot

Világgazdaság   
  Megosztom
Nem múlt el a baj: csak elodázni tudták a nagyobb fürdők a bezárási hullámot

Vízválasztó az idei ősz a fürdőágazatban, hisz az energiaár-robbanás kis híján bezárási hullámot hozott, amelyet a turisztikai jelentőségű komplexumok esetében a nyitvatartási idő és a szolgáltatások korlátozásával és racionalizálásával egyelőre sikerült elodázni, de új áramtarifák és állami segítség híján a jövő év elejénél a többség nem lát tovább.

A költségmegtakarítás jegyében telt a Magyar Fürdőszövetség legutóbbi, a napokban tartott országos kongresszusa, ahol a rövid és hosszú távú túlélési technikákra is kaptak egymástól ötleteket az intézmények üzemeltetői. Mára annyi már látható, hogy a fürdőbezárási hullámot ha elkerülni nem is, de elodázni sikerült az intenzív költségcsökkentési intézkedésekkel – tájékoztatta a VG-t Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára.

Mostanra elkészült az az átfogó ágazati tanulmány is, amely a szükséges beavatkozási és támogatási pontokat is bemutatva rávilágít, hogy a magyarországi fürdők a régióban is kifejezetten olcsónak számítanak.

Az áremelésre van tér, és szükség is van, de azt legközelebb már csak jövőre fogják meglépni a fürdők. A mértéke a folyamatos költség emelkedéshez igazodik majd, ugyanis – mint azt Balogh Zoltán kiemelte – nemcsak az energia, de a nagy mennyiségben szükséges vízkezelési anyagok is sokat drágultak.

Most úgy tűnik, hogy a legnehezebb helyzetben lévő fürdők is kitartanak az év végéig, január elejéig, ami a belföldi turizmusban nagy forgalmú időszak, az ilyenkor keletkező pluszbevételek most elengedhetetlenek.

Egyre nagyobb probléma, hogy az áramszerződések hamarosan lejárnak, de még mindig nem kapnak új tarifaajánlatokat az MVM-től a fürdők. Az áramár tervezése nélkül pedig lehetetlen a jövő évi költségvetést tervezni, és dönteni a továbbiakról. Bármikor ér is véget a háború, az energia nem lesz olcsóbb, ezért energiamegtakarítást eredményező fejlesztések és szemléletváltás, konkrét technológiai megoldások szükségesek a fenntartható működéshez.

A gyógyvíz központi termék, a magyarországi vendégéjszakák több mint 71 százaléka olyan településhez kötődik, ahol turisztikailag releváns fürdő működik, és a Budapestre látogató külföldiek 60 százaléka is meglátogat egy, majdnem 50 százalékuk két fürdőt is.

Ezek azok az érvek, amelyek a fürdőágazat bevételtermelő képességének hosszú távú garanciáit jelentik az állami támogatás megtérüléséhez – derül ki a szövetség főtitkára által elmondottakból.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fürdők

gyógyfürdők

fürdőbezárás

energiaválság