Brutális áremelkedés jöhet? Mutatjuk, mire számíthatunk 2023-ban

Agrárszektor   
  Megosztom
Brutális áremelkedés jöhet? Mutatjuk, mire számíthatunk 2023-ban

Várhatóan a következő évben sem dőlhetünk hátra, hiszen az élelmiszerárak emelkedése folytatódni fog a szakemberek szerint. Sőt, az előrejelzések szerint jövőre még nagyobb drágulást tapasztalhatunk majd a boltokban. Az egyes alapvető élelmiszerek esetében megmaradt az ársapka, így most április végéig lesz életben az élelmiszerárstop. De mit is jelent ez pontosan a magyar vásárlók számára? Mire számíthatnak, mi várható az élelmiszerárak terén a következő hónapokban? Az Agrárszektor ennek járt most utána.

2023 első hónapjaiban az élelmiszerek árának emelkedésére lehet számítani. Nagyon sok termék esetében a megdrágult energiaköltségek most épülnek be a termelési költségek közé. Ez egy olyan jelentős extra költségtényező, ami miatt kizárt, hogy bármelyik állati termék árszintje csökkenjen

- mondta el az Agrárszektor kérdésére Raskó György.

Ahogy a szakember mondta, a jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy növekedni fognak az árak, ugyanis komoly áremelkedések történtek a német sertéspiacon. Ez pedig azért fontos hír, mivel a magyar felvásárlók is ezt figyelik, és ezeket az árfolyamokat fizetik a termelőknek. Hozzátette, hogy a takarmányok ára csökkent a nemzetközi tőzsdéken, de ennek a hatása most és jövő tavasszal, vagyis az elkövetkező 5-6 hónapban még nem fog érvényesülni Magyarországon, mert ott mindig késleltetett ármozgás van: amikor gabona, kukorica, olajos magvak drágábbak lesznek, azt az állattartók nem építik be az áraikba azonnal.

A következő fél évben az árcsökkenés kizárt, függetlenül attól, hogy a takarmányok olcsóbbak lettek

- tette hozzá Raskó György.

Lehetnek-e, avagy lesznek-e még új árstopos élelmiszerek? Mi várható az üzemanyagárstop megszüntetése után? Meddig maradhat az árstop Magyarországon? Ezekre és sok más fontos kérdésre is választ kapunk a portál teljes cikkében, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrarszektor

áremelkedés

infláció

élelmiszerár

élelmiszerárak

drágulás