Hoppá, itt egy fontos hír: új gázmezőket talált a Mol Magyarországon

Portfolio   
  Megosztom
Hoppá, itt egy fontos hír: új gázmezőket talált a Mol Magyarországon

Három sikeres sekélygáz-fúrást hajtott végre Kelet-Magyarországon a Mol az elmúlt két hónapban, kettőt Komádi térségében, egyet pedig Álmosdon. A vonatkozó sajtóközlemény szerint  - amit a Portfolio szemlézett - a három új kút akár 20 000 átlagos családi ház gázigényét tudja kielégíteni néhány évig. A Mol 2019-ben indította útjára sekélygáz programját, a technológiával a földfelszínhez közelebb eső, jellemzően kis méretű mezőket célozza meg. Az elmúlt években 18 fúrásból 16 hozott sikert, a vállalat magyarországi évi 1,4 milliárd köbméter gáztermelésének jelenleg nagyjából 5 százalékát adja a sekélygáz.

Az új találatokat a modern szeizmikus mérések speciális kiértékelése tette lehetővé, amelynek segítségével pontosabb képet kapnak a kutatási szakemberek arról, hogy hol van nagy eséllyel gáz a föld mélyén, írja a Mol a közleményében. A fúrásokkal megcélzott gáztelepek a szokványosnál sekélyebb mélységben, általában 1500-2000 méter közelében találhatóak, a program innen kapta a nevét. A Magyarországon meglévő gázvezeték-infrastruktúra lehetővé teszi, hogy

Az eddig termelésbe állított sekélygáz kutak kb. 30-40 ezer átlagos családi ház földgázigényét tudják biztosítani, ez a szám az új kutak termelésbe állításával hamarosan elérheti az 50 000-et.

A három új kút akár napi 750 hordó egyenértékkel járulhat hozzá a Mol napi ~32 000 hordó egyenértékes magyarországi gáz és olaj termelésének szinten tartásához, ez évente körülbelül 44 millió köbmétert gázt jelent. A kelet-magyarországi sekélygáz-kutak nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a kimerülőben levő mezőink termelésének természetes csökkenését ellensúlyozni tudjuk. A programban az egyik legnagyobb lehetőség, hogy más kutatási projektekhez viszonyítva alacsony kockázattal, jól tervezhetően, jó megbízhatósággal járulhat hozzá a hazai szénhidrogén termelés csökkenésének mérsékléséhez

- mondta Homonnay Ádám, a MOL Magyarország Kutatás-termelési igazgatója.

A Mol a legnagyobb földgáz kitermelő Magyarországon, 2022-ben 1,4 milliárd köbméterrel a hazai termelés 90 százalékát adta​, a sekélygáz aránya pedig nagyjából 5 százalékos a teljes mennyiségen belül. A vállalat az elkövetkező öt évben mintegy 200 milliárd forintot tervez befektetni Magyarországon a kőolaj- és földgázbányászatba, ennek közel 60-65%-a földgáz, 20-25%-a kőolaj célú, a maradék pedig az infrastruktúra biztonságos fenntartását, pótlását célozza, olvasható a sajtóanyagban.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

olaj

olajfúrás