Sokaknak már papra se futja: brutálisan megdrágult a temetkezés vidéken is

HelloVidék   
  Megosztom
Sokaknak már papra se futja: brutálisan megdrágult a temetkezés vidéken is

Horror árakat kérnek el a temetkezéseken Magyarországon. A rekord-infláció hatására a különböző szolgáltatásokért akár 30 százalékkal is magasabb árat kell fizetni. Egyre több a „néma” temetés, mert a hozzátartozóknak sokszor szónokra vagy papra sem futja. Az ATV Híradó riportja.

A temetkezési költségek négy év alatt több mint 40 százalékkal nőttek, pedig már akkor sem voltak alacsonyak, ami azt jelenti, hogy a rokonoknak az inflációt meghaladó mértékű áremelkedéssel kell számolniuk - közölte tavaly a KSH. A helyzet pedig azóta csak tovább nehezedett. A kiugróan magas pénzromlás a temetkezési szolgáltatásokat sem kerülte el. Bár a temetői díjakat számos településen változatlanul hagyták, más költségek, például a hűtési tarifák viszont jelentősen emelkedtek. Ez a helyzet Pécsen is, ahol a temetkezési díjon kívül szinte minden drágább lett - közölte az ATV.

Ez érinti az országosan is tapasztalható a hamvasztó üzemi változásokat, a hamvasztások költsége jelentősen megemelkedett, illetve a felépítmények, a gravírozás, a sírhely építése, a gránit ára is jelentősen emelkedett az elmúlt években, a tehát igen, sajnos többe kerülnek a temetések, mint korábban

- mondta Kőhegyi Csaba, a BIOKOM Kft. stratégiai és köztemető-vezetője.

Tolna megyében sem jobb a helyzet - a holttestek hűtéséért itt kétszer annyit kell fizetni, mint egy éve - ezért egyre többen keresik az olcsóbb megoldásokat.

Tóth Csaba temetkezési vállalkozó szerint sokan elviszik a hamvakat haza, vagy olcsóbb temetkezési módokat választanak, esetleg szertartás nélkül.

Sokan még azt sem tudják megfizetni, hogy fogadjanak egy szónokot, vagy papot

- tette hozzá.

A települések költségvetésében komoly tétel a temetők fenntartása. Ezt már a szlovák határhoz közeli Szügy polgármestere mondta. Itt tíz éve nem változtak a sírhelyárak, de kérdés, hogy meddig tartható fenn a jelenlegi állapot.

egy-egy búcsúztatás ára azonban nagyban függ attól, hogy milyen szolgáltatásokat is milyen minőségű kellékeket kérnek a családtagok.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

temetkezés

temetés

infláció

áremelkedés

gazdaság

pap

egyház