Két új segélyt vezetnek be a vidéki nagyvárosban: nekik jár a több ezer forintos támogatás

MTI   
  Megosztom
Két új segélyt vezetnek be a vidéki nagyvárosban: nekik jár a több ezer forintos támogatás

A más ellátásra nem jogosult gyermekek étkeztetési díjtámogatásának, valamint a nyugdíjasok rezsiköltség-támogatásának bevezetéséről döntött Nyíregyháza közgyűlése. A szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendelet módosítását egyhangúlag szavazták meg a képviselők.

Az elfogadott határozat az élelmezési nyersanyagköltségek emelkedésével indokolja az étkezési térítési díjtámogatás bevezetését. A dokumentum szerint az általános és középiskolás korosztály számára igénybe vehető ellátási forma azon gyerekek mindennapi étkezését segíti az iskolában, akik egyéb módon nem részesülnek kedvezményben.

A gyermekenként adható havi 4 ezer forintos támogatást azok igényelhetik, akiknek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az - öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege helyett bevezetett - úgynevezett szociális vetítési alap összegének 250, egyedülálló esetén annak 300 százalékát, legfeljebb két általános iskolai vagy nappali középiskolai tanuló taníttatásáról gondoskodnak, illetve nem jogosultak ingyenes vagy kedvezményes étkezésre.

Amennyiben az étkezési térítési díj az adott hónapban nem éri el a szociális vetítési alap összegének 15 százalékát, a nyújtható támogatás összege megegyezik a havi étkezési térítési díj mértékével - olvasható a határozatban.

A helyi lakásfenntartási támogatáson belül létrehozott rezsiköltség-támogatást azok a 75 éven felüli idősek vehetik igénybe, akiknek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 350 százalékát, lakásfenntartási támogatásra nem jogosultak és a házastársak egyikének sincs vagyona. A havonta 3000 forintos ellátási formát ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítják meg, de az albérleti vagy bérleti szerződéssel rendelkező idősek is igénybe vehetik.

Az ülésen a képviselők elfogadták az első lakáshoz jutók támogatásáról szóló önkormányzati rendelet módosítását is. Ennek értelmében emelkedik az egy főre jutó jövedelemhatár, azaz bővülhet a támogatható kérelmezők száma, valamint 35 millió forintról 45 millió forintra emelkedik a lakás vételárának összege.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? IGEN, VAN! MEGÉRI VÁLTANI

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

segély

szociális ellátás

szociális juttatás

szociális juttatások

nyíregyháza

önkormányzati támogatás