Fontos változások jöhetnek a sertéságazatban: ez minden gazdát érinteni fog

Agrárszektor   
  Megosztom
Fontos változások jöhetnek a sertéságazatban: ez minden gazdát érinteni fog

Az afrikai sertéspestis (ASP) 2018-as felbukkanása óta rendkívül komoly problémát jelent Magyarországon. A betegség nemcsak a hazai vaddisznó- és házisertés-állományt veszélyezteti, de jelentős nehézségeket ró az ágazat szereplőire, és komolyan csökkenti az ország sertéságazatának exportlehetőségeit. Ahogy arról az Agrárszektor beszámolt, jó hír azonban, hogy a hazai házisertés-állományban mindezidáig nem jutott be a vírus, és az ASP felszámolására irányuló mentesítési terv is jól halad. De mekkora problémát is jelent itthon a betegség? Mi várható a következő időszakban? Ezekre a kérdésekre kereste a választ az Agrárszektor. 

Ahogy a portál írja, a kérdésre, hogy mekkora problémát jelent most az afrikai sertéspestis az európai és a magyarországi sertéságazat számára, a Nébih szakértői közölték, hogy az afrikai sertéspestis vírusának megjelenése egy addig mentes ország területén szinte azonnal drámai hatással van annak sertéságazatára: a harmadik országok majdhogynem kivétel nélkül megtiltják a sertéstermékek fogadását a betegségben érintett országból, ám az uniós előírásokhoz való alkalmazkodás, az új intézkedések betartása és betartatása átmeneti idővel jár.

Az idő múlásával a kezdeti sokkhatás enyhül, és a termelők alkalmazkodnak az új szabályokhoz, a kereskedelem pedig az új piacok felkutatásával csaknem a járvány előtti szintre tud visszaállni. Ez a folyamat zajlott le mind hazánkban, mind a többi érintett országban, még a legjelentősebb sertést és sertésterméket exportáló Németországban is.

Mivel Magyarország házisertés-állománya mentes a betegségtől, ezért ilyen okból nem került sor állatleölésre. Az elmúlt években a betegség gyanúja miatt azonnali megelőző intézkedésként 2020-ban 8117, 2021-ben 2977, 2022-ben pedig 7 db házisertés leölését rendelte el a hatóság. A későbbi vizsgálatok ezekben az esetekben sem igazolták a vírus jelenlétét. Idén ezidáig nem merült fel gyanú házisertésben.

Magyarország vonatkozásában elmondhatjuk, hogy a fertőzött területről az élő sertés kivitele 90%-ban korábban is Romániába irányult, amely ország járványügyi helyzete miatt ez most is lehetséges. A sertéstermékek unión belüli forgalmazása az előírások betartásával akadálytalanul folytatható, ráadásul a sertéságazat sikeresen alkalmazkodott a járvány okozta kezdeti nehézségekhez. Jelenleg a magas takarmány- energia- és élőmunkaerő árak okozzák a legnagyobb nehézséget az ágazatnak

- mondta a Nébih az Agrárszektornak.

A magyar sertéstartók szerint nem a sertéspestis most a legnagyobb kihívás az ágazatban. Hogy milyen változások jöhetnek az ágazatban? Mire számítanak a gazdák? Erről még többet olvashatunk az Agrárszektor cikkében, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

sertés

sertéságazat

sertéstartó

sertéstartók