Itt a bejelentés: 400 milliárd forintból újabb akkumulátorgyár épül Debrecenben

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Itt a bejelentés: 400 milliárd forintból újabb akkumulátorgyár épül Debrecenben

400 milliárd forintból Debrecenben építi fel első európai üzemét a kínai Eve Power, derül ki Szijjártó Péter Facebookon közzétett videójából. A világ kilencedik legnagyobb akkumulátorgyártója a BMW kérésére érkezik az országba, a beruházást a magyar állam 14 milliárd forinttal támogatja - írta a G7 portál.

400 milliárd forintból Debrecenben építi fel első európai üzemét a kínai Eve Power, derül ki Szijjártó Péter Facebookon közzétett videójából. A világ kilencedik legnagyobb akkumulátorgyártója a BMW kérésére érkezik az országba - írta a G7 portál.

A debreceni BMW-gyár elektromos autóinak fő beszállítója lesz, ezért itt, a leendő autógyár területén épülhet fel az üzem 45 hektáron. A tervek szerint 2026-ban adják majd át. A kormány 14 milliárd forinttal támogatja a beruházást, ami szerintük a zöld átállás újabb lépcsőfoka - közölte az RTL.

Ahogy a G7 is megjegyezte, az elmúlt hónapokban sorra jelentettek be kínai akkumulátoripari vállalatok debreceni beruházásokat, a CATL, a Halms, a Semcorp – és a dél-koreai EcoPro – után érkezik az Eve Power a városba. Debrecen az elektromos autógyártás központjává válik, ám ezzel kapcsolatban számos aggály merül fel.

Számokban: az Eve Power évi 28 gigawattóra kapacitással gyártja majd a lítium hengeres akkumulátorcellákat a BMW beszállítójaként – összehasonlításképp a CATL 100 gigawattórás kapacitást létesít Debrecenben.

Miközben a kormány egyértelmű sikerként értékeli a távol-keleti akkumulátorgyártók Debrecenbe csábítását, a lakosság az iparág vízigénye és -szennyezése miatt aggódik, a CATL üzemlétesítésével kapcsolatos közmeghallgatás feszült hangulatban telt. A beruházások környezeti hatásairól sok ellentmondásos információ jelent meg, amelyek fokozták a bizalmatlanságot.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

decbrecen

akkumulátor telepítés

akkumulátor

akkumulátorgyár