Brutális roham jöhet az albérletpiacon: erre számíthat, aki most keres lakást

Pénzcentrum   
  Megosztom
Brutális roham jöhet az albérletpiacon: erre számíthat, aki most keres lakást

Hamarosan megindul az őrület a bérlakások piacán, elözönlik Budapestet és a többi egyetemi várost az albérletkereső diákok. De mire számíthat az, akire keresgélés vár? Ennek járt utána most a Pénzcentrum.


 


 

Ahogy a portál írja, a szakértők szerint sok jóra nem, ugyanis többek között a növekvő hitelkamatok miatt alapból egyre több ember tolódik át a bérleti piacra, a kínálat pedig nem tudja felvenni a versenyt a kereslettel. Abban a Pénzcentrum által megkérdezett szakemberek egyetértettek, hogy mielőbb érdemes nekiállni a lakáskeresésnek.

Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője a portálnak elmondta, az albérletek iránti kereslet lényegében folyamatosan erősödik, ugyanakkor ehhez mérten a kínálat továbbra is szűknek mondható.

Bár a lakásárak emelkedése megállt, a kereslet pedig jelentősen visszaszorult 2022 év végére, idén tavasszal mégsem jellemző, hogy a korábban befektetésként vásárolt ingatlanokat értékesítsék a tulajdonosok. Az idei első negyedév lassan élénkülő érdeklődéssel és emelkedő tranzakciószámmal zárult. A bérleti díjak tekintetében nagyjából 20%-os drágulás jelentkezett a szegmensben az egy évvel ezelőttihez képest, ráadásul hamarosan itt a nyár, ami az albérletek főszezonjának számít, ekkor van a szerződések fordulója, a felvételi pontszámok kihirdetésével elindul az albérletet kereső diákok rohama, ami pedig újabb áremelésnek ad teret. A befektetők jellemzően nem eladni akarnak, hanem egyre többen fordítanák megtakarításaikat ingatlanba

- magyarázta a szakértő.

Az idei szezonra azonban különösen igaz, hogy érdemes mihamarabb nekilátni a lakáskeresésnek. Remélhetőleg lesz elegendő lakás a kínálatban, de az árak minden bizonnyal tovább fognak drágulni. A tulajdonosok egyre inkább törekszenek arra, hogy a szerződések évfordulója a nyári időszakra, a ponthatárok kihirdetésének környékére essen. Ennek köszönhetően akár meg is hosszabbíthatják a szerződést a bentlakókkal, vagy a kiugró keresletnek köszönhetően szinte pillanatok alatt találhatnak új bérlőt

- magyarázta a szakértő, aki szerint ha a tulajdonos elégedett a bérlőjével, akkor könnyebben hajlik a csekélyebb áremelésre a szerződés lejárta után, azonban, ha kevésbé „jó” a bérlő, akkor szerencsésebb a helyzet, ha szezonban jár le a szerződés, hiszen a kereslet árfelhajtó erejének köszönhetően akár jóval magasabb áron is kiadható a lakás.

Ha a bérlő elégedett a lakással, akkor sokkan jobban jár, ha a szerződését meghosszabbítja, hiszen így akár jóval olcsóbban bérelhet, mintha másik lakásra szerződne

- tette hozzá.

Tart-e még a rezsipara a piacon? Mikorra várható, hogy legalább nem emelkednek a bérleti díjak? Erről többet a lap teljes cikkében olvashatunk, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

albérlet

albérlet keresés

albérleti árak