Jó befektetés lehet ez a gazdáknak: de miért éri meg ezt a növényt termeszteni?

Agrárszektor   
  Megosztom
Jó befektetés lehet ez a gazdáknak: de miért éri meg ezt a növényt termeszteni?

Több mint 67 ezer hektáron vetettek idén szóját a magyar termelők. Ez jelentős növekedés a tavalyi évhez képest, amikor a termőterület alig haladta meg a 61 ezer hektárt. Ahogy az Agrárszektor írja, ha ez a növekedés ki tudna tartani a következő időszakban is, akkor a szója termőterülete elérhetné az előző költségvetési ciklus rekordját, a 75-77 ezer hektárt. Ehhez azonban az kell, hogy az időjárás ne húzza keresztül a termelők számításait, illetve, hogy a terményükért megfelelő árat kapjanak a gazdák. És bár a tavalyi évhez képest a szója termelői ára jóval alacsonyabb, egy jó termés esetén még így is pénzüknél lehetnek a magyar termelők.

Magyarországon a szójatermesztés a múlt század első felében kezdődött, de az 1930-1945 közötti időszakban még alig 1600 hektáron foglalkoztak ezzel a növénnyel a termelők. Az 1970-es évektől azonban egyre nagyobb érdeklődés övezte a szóját, egyre több gazdaságban kezdték el termeszteni, jelentősen megnövelve a szántóföldi kultúra termőterületét.

A vegyszermentes termesztésre vonatkozó előírások és a technológiai tudás hiányosságai miatt a szója termőterülete rövid úton visszaesett a 60 ezer hektár körüli méretre. A 2021-es növekedést követően 2022-ben ismét csökkenés volt megfigyelhető a szója termőterületében, ekkor ugyanis alig több, mint 61 ezer hektáron termesztettek ilyen növényt Magyarországon. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentése szerint a hazai termelők az idei évben ismét próbát tettek ezzel a kultúrával: 2023-ban ugyanis több mint 67 ezer hektáron vetettek szóját.

A full-fat (extrudált) szóját (30-40%-os nyersfehérje-, 17-23%-os nyerszsír- és legfeljebb 12%-os víztartalom) 235,5 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli áron értékesítették ugyanekkor. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a szójabab júliusi jegyzése 539 dollár/tonnáig emelkedett június 5. és 16. között. Bár az időjárás idén - a hűvösebb és csapadékosabb tavaszt leszámítva - eddig megfelelőnek volt mondható, a következő hetekben azonban még bármi megtörténhet, és egy hosszabb csapadékhiányos időszak ugyanúgy meg tudja viselni a legszebb állományt is, mint ha huzamosabb ideig folyamatosan esik.

Az Agrárszektor ezért megkérdezte a magyar termelőket, hogy ők hogyan látják a szója helyzetét és kilátásait az idei évet illetően. Erről többet a portál teljes cikkében olvashatunk, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szója

szójatermesztés

agrárszektor