Kiderült a csúf igazság: ilyen tejárak várnak a boltok polcain az ársapka lekerülése után

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Kiderült a csúf igazság: ilyen tejárak várnak a boltok polcain az ársapka lekerülése után

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 161,96 forint/ kilogramm volt 2023 júniusában. A fehérjetartalom 0,1 százalékpontos, a zsírtartalom 0,05 százalékpontos romlása, valamint az alapár 4 százalékos csökkenése mellett a nyerstej átlagára 6 százalékkal mérséklődött 2023 júniusában a 2023. májusihoz képest, és 1 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. De vajon mire számíthatunk, ha holnaptól megszűnik a tejtermékeken lévő ársapka?

Itthon is csökken a tejtermékek ára, de kevésbé, mint külföldön

A nyerstej kiviteli ára 130,99 forint/kilogramm volt 2023 júniusában, az előző havihoz képest 14 százalékkal nőtt, míg az előző év azonos hónapjához viszonyítva 29 százalékkal csökkent. A kiviteli ár 19 százalékkal elmaradt a termelői átlagártól. Az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 1 százalékkal csökkent 2023 júniusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve 2023 májusában az Európai Unióban 4 százalékkal, Új-Zélandon 12 százalékkal, az USA-ban 29 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A nyerstej azonnali piaci ára Olaszországban a 19–27. hét között 9,25 euróval nőtt, majd két hét alatt 2,5 euróval 51 euró/100 kilogrammra csökkent. Hollandiában a 4,4 százalék zsírtartalmú nyerstej piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel a 18–28. hét között 11,5 euróval 37,5 euró/100 kilogrammra emelkedett. Az olaszországi Veronában a nyerstej spot piaci ára 2023. július 17-én áfa nélkül, szállítási költséggel 51 euró/100 kilogramm, a biotejé 60 euró/100 kg, a Németországból és az Ausztriából származó 3,6 százalék zsírtartalmú nyerstejé 45,5 euró/100 kilogramm, a fölözötté 21 euró/100 kilogramm, a tejszíné 223 euró/100 kilogramm, az Európai Unióból származó tejszíné 213 euró/100 kilogramm volt.

A németországi Élelmiszer-gazdasági Kutató Központ (ife) havi rendszerességgel közzéteszi a nyerstej alapanyagértékét 4,0 százalék zsír- és 3,4 százalék fehérje-beltartalomra vonatkozóan. Az alapanyagérték tükrözi a nyerstej összetevőinek (zsír, fehérje) árát, amelyet a kempteni árutőzsde vaj- és soványtejpor-jegyzései alapján határoznak meg. A zsírérték 36 százalékkal, a fehérjeérték 49 százalékkal csökkent, így a szállítási költség nélküli alapanyagérték 44 százalékkal volt alacsonyabb 2023 júniusában az előző év azonos hónapjához képest. Franciaországban 2023 27. hetében a tejfelvásárlás egy hét alatt 0,5 százalékkal, az előző év azonos hetéhez viszonyítva 3,9 százalékkal csökkent.

A németországi központi tejpiaci szolgálat gyorsjelentése szerint Németországban a nyerstej felvásárlása az előző héthez képest 0,3 százalékkal, az előző év azonos hetéhez viszonyítva 2,3 százalékkal nőtt ugyanekkor. Németországban az ömlesztett vaj értékesítési ára 2023 29. hetében az előző év azonos hetéhez viszonyítva 36 százalékkal, a sovány tejporé 41 százalékkal csökkent. A kempteni árutőzsdén a 25 kilogrammos kiszerelésű ömlesztett vaj értékesítési ára 445 euró/100 kilogramm, a 25 kilogrammos kiszerelésű zsákos, élelmezési célú (intervenciós minőségű) sovány tejporé 238 euró/100 kilogramm volt 2023 29. hetében. Az ömlesztett vaj ára 101 százalékkal, a sovány tejporé 36 százalékkal volt magasabb az intervenciós (beavatkozás utáni) árszintnél a vizsgált héten.

Ez a helyzet a magyar tejjel

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 161,96 forint/ kilogramm volt 2023 júniusában. A fehérjetartalom 0,1 százalékpontos, a zsírtartalom 0,05 százalékpontos romlása, valamint az alapár 4 százalékos csökkenése mellett a nyerstej átlagára 6 százalékkal mérséklődött 2023 júniusában a 2023. májusihoz képest, és 1 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyerstej felvásárlása 2023 júniusában az előző havi mennyiségtől 8 százalékkal, a

2022. júniusitól 3 százalékkal maradt el. A nyerstej kiviteli ára 130,99 forint/kilogramm volt 2023 júniusában, az előző havihoz képest 14 százalékkal nőtt, míg az előző év azonos hónapjához viszonyítva 29 százalékkal csökkent. A kiviteli ár 19 százalékkal elmaradt a termelői átlagártól. Az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 1 százalékkal csökkent 2023 júniusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A nyerstej árának egy hónap alatti csökkenése a termékpálya további fázisaiban is megmutatkozott. Az AKI PÁIR adatai szerint a tej és tejtermékek értékesítési ára közül a trappista sajt (–4 százalék), a gyümölcsös joghurt és a tejföl (egyaránt –5 százalék), az adagolt vaj (–6 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej (–7 százalék), az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej (–9 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej (–11 százalék) értékesítési ára csökkent.

A KSH adatai szerint a gyümölcsös joghurt fogyasztói ára nem változott, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT- (tartós) tej (–1 százalék), a 12 és a 20 százalék zsírtartalmú tejföl, valamint az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej (egyaránt –3 százalék), a trappista tömbsajt (–5 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej (–6 százalék) fogyasztói ára csökkent ugyanebben az összehasonlításban.

Árstop helyett maradnak a kötelező akciók

A kormány árprilis végén jelentette be, hogy az árstopok mellett a Gazdasági Versenyhivatallal egy közös online árfigyelő rendszert, a fogyasztóvédelmi hatósággal pedig egy olyan adatbázist fog létrehozni, amelyekkel a verseny fokozása érdekében célzottan figyeli és bemutatja a termékek árváltozását. Az érintett kiskereskedelmi üzleteknek valamennyi kijelölt termékkategóriából egy-egy szabadon választott terméket a kötelező árleszállítást megelőző 30 napban tapasztalt legalacsonyabb árnál legalább 10%-kal szükséges kedvezőbb áron értékesíteniük. (Ezt azóta 15%-ra emelték.) A kötelező akciókat június 1-től vezették be, az online árfigyelő rendszer pedig július 1-jén indult el.

A kötelező akciózás bejelentésével majdnem egy időben az is kiderült, hogy az árstop megszűnik augusztus elsejétől. Gulyás Gergely, az intézkedést azzal indokolta, hogy a kötelező akciók és az élelmiszerárakban beindult trendek eléggé biztatóak ahhoz, hogy a két azonos hatású intézkedés - a kötelező akciók és az árstopok közül - az egyiket ki lehessen vezetni.

Elmaradhat az árstop kivezetése után az extrém drágulás?

- írja a g7.hu.

Az UHT 2,8-as tej árstopja miatt elszenvedett veszteségekből a boltok más tejtermékeken érződött a drágulás. Sőt, az árstop más termékek piacát is átrendezte, hiszen például a trappista sajt drágulásában döntő szerepe volt annak, hogy a mesterségesen olcsón tartott UHT 2,8-as tej iránt megnőtt a kereslet, és a tejzsírt a sajt helyett is ebbe a termékbe kellett pumpálni.

Az árstop kivezetését régóta várta és szorgalmazta a tejágazat. Jelenleg a 2,8 százalékos UHT tej a 2021 októberi árszinten kapható.

Ez az ár teljesen elszakadt a piaci folyamatoktól, így a fogyasztóknak augusztustól 200-300 forintos drágulással kell számolniuk. Ennek érdemi hatása már kevésbé lesz jelentős a lakosság jövedelmi helyzetére, mivel egyrészt mérséklődik az infláció, másrészt a kereslet is átalakult.

A változó fogyasztói igények mögött az árstopos tejek vásárlását korlátozó lépések állnak, valamint az, hogy sokáig nem volt a keresletet kielégítő mennyiség a boltok polcain. Nem utolsó sorban minden várakozás szerint a többi tej ára is jelentősen mérséklődik az árstop megszűnésének időszakára.

Időre, pénzre és akaratra van szüksége a hazai tejágazatnak

Az árváltozásnak kiszolgáltatott, a feldolgozók hiánya miatt importra szoruló hazai tejágazat fejlesztésére és óriási beruházásokra lenne szükség a szakértők egybehangzó véleménye szerint. Míg a termékpálya eleje, vagyis a nyerstej előállítás többé-kevésbé versenyképes, addig a feldolgozott termékek gyártásáról ez egyáltalán nem mondható el, írja a napi.hu.

Gyakorlatilag ma már nincs magyar sajt, joghurt és vaj.

A szakemberek szerint egy új magyar márka megjelenése sokat javítana a hazai helyzeten, ha a mennyiségben nem is hozna áttörést a kínálati oldalon, a minőségért sokat tenne.

A beruházásokat és a kapacitás fejlesztését az uniós vidékfejlesztési pályázatok ugyan ösztönözhetik, de a nemzetközi trendek és a globális bizonytalanság összességében nem kedvez a tejtermék-gyártás fellendülésének.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tej

tejtermékek

tejtermékek ára

aki páir

árstop kivezetése