Mindenkit megleptek ezek a változások: döbbenet, ami a magyar műtrágyával történik

Agrárszektor   
  Megosztom
Mindenkit megleptek ezek a változások: döbbenet, ami a magyar műtrágyával történik

2023 IV-VI. hónapjaiban az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest 20 százalékkal több műtrágya került a gazdákhoz. Az értékesítési átlagárak 2023 második negyedévében tovább mérséklődtek az első negyedévhez hasonlóan, így a műtrágyák iránti kereslet valamelyest javult. A második negyedévben mintegy 6 százalékkal kevesebbet vásároltak a magyar gazdák a növényvédő szerekből, a gombaölők értékesítési volumene nőtt, a gyomirtóké csökkent, írja az Agrárszektor. 

2023 áprilisában, az egy hónappal korábbihoz képest, 15%-kal kevesebb műtrágyát értékesítettek a kereskedők a megfigyelt termékekből. Ugyanakkor, az elmúlt év április havi értékesítésével összevetve az látható, hogy a tárgyhónapban mintegy 30%-kal több műtrágyát vásároltak a gazdák. Az értékesítési árak mérséklődése a kereslet irányába mozdította el a műtrágyapiacot - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Agrárstatisztikai Információs Rendszerének (ASIR) legfrissebb adatai alapján készült kiadványában.

A tárgyhónapban a legkeresettebb műtrágya a mészammon-salétrom (MAS) volt, ezt követte a Nitrosol, DAM. A teljes havi értékesítés 88,5%-át a MAS és a Nitrosol, DAM forgalma adta. Az előző év azonos időszakához hasonlítva a MAS eladott mennyisége 35,6%-kal, míg a Nitrosol, DAM-é 21,8%-kal emelkedett. Az ammónium-nitrát (AN) iránti kereslet az elmúlt 1-2 évben folyamatosan csökkent, helyette a karbamidot használják szívesebben a gazdák. Az AN aránya a tárgyhónapban a karbamidhoz mérten közel az egyhuszadára zsugorodott. A vizsgált termékek értékesítési átlagárai, a kálium-klorid kivételével, a vizsgált hónapban jelentős mértékben csökkentek. A legnagyobb árcsökkenést az AN könyvelhette el 30%-kal, míg legkevésbé a karbamid ára csökkent, 10,2%-kal. Az értékesítési árak az elmúlt év áprilisához viszonyítva, a szuperfoszfát és a kálisó kivételével, 10-35%-kal voltak alacsonyabbak.

2023 júniusában a megfigyelt szerek értékesített volumene az egy hónappal korábbi növényvédőszer-forgalomnak közel a felére esett vissza. A gombaölők és a gyomirtók iránti kereslet szintén a felére apadt, míg a rovarölőké a harmadára csökkent. A tárgyhavi növényvédőszer-eladások volumenben 16%-kal haladták meg az előző évi júniusi forgalmat. Ezen belül a múlt év júniusában a megfigyelt gombaölőkből és a rovarölőkből 40%-kal, illetve 20%-kal adtak el többet, míg a gyomirtók forgalma a negyedével lett kisebb.

A tárgyhavi értékesítési árak az egy hónappal korábbihoz képest ismét vegyesen mozogtak. A legnagyobb áremelkedés 54%-os volt, ám volt olyan termék, amelynél 11%-os árcsökkenést regisztrált az AKI.

A teljes cikk az Agrárszektoron olvasható.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

műtrágyapiac

műtrágya