Ez a keserű magyar valóság: egyre jobban leszakadunk Európától, már csak Bulgária van mögöttünk

RTL   
  Megosztom
Ez a keserű magyar valóság: egyre jobban leszakadunk Európától, már csak Bulgária van mögöttünk

Az uniós átlag 90 százalékát közelítették a magyarországi élelmiszerárak tavaly – az Eurostat kimutatása szerint. Romániában és Lengyelországban lényegesen olcsóbban, Szlovákiában viszont drágábban adták a termékeket, mint nálunk. A GKI úgy számol, már csak a bolgárok életszínvonala rosszabb a magyarokénál az Unióban, írja az rtl.hu.

2022-ben 4,4 százalékponttal, az uniós átlag 89,9 százalékára emelkedtek az élelmiszerárak Magyarországon az Eurostat szerint. Miközben Ausztriában 107, Szlovákiában pedig nagyjából 102 százalékra rúgott az árszínvonal, Lengyelországban a 74, Romániában pedig a 72 százalékát sem ért el a tagállamok átlagának, a határ mellett élő magyarok román boltokba járnak vásárolni Magyarországról.

A gazdaságfejlesztési minisztérium két helyettes államtitkára tavaly decemberben elismerte, hogy felerészt belső tényezők okozták a kiugró drágulást Magyarországon, főleg a forintgyengülésre hivatkoztak. A GKI szerint a magyar fizetésekből kevesebbre telik, mint máshol. Úgy számolnak, már csak Bulgáriában rosszabb az életszínvonal az Unióban, mint nálunk.

Míg Románia messze volt mögöttünk 2010-ben, 2022-ben már a kereseti színvonalban előzte a magyarokat, idén már eléggé látványosan. És ugyanez igaz a lengyelekre is. Magyarország itt a sereghajtó

- mondja Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

Egy átlagos magyar tavaly az uniós átlag 72 százalékát költötte fogyasztásra, 16 százalékponttal kevesebbet, mint egy átlagos román – az Eurostat eltérő árszínvonal figyelembevételével készült kimutatása szerint.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

uniós átlag

infláció

élelmiszerárak

gki

románia

bulgária

árszínvonal