Őrületes tanárhiánnyal indul az ősz: ezekben a megyékben a legrosszabb a helyzet

Pénzcentrum   
  Megosztom
Őrületes tanárhiánnyal indul az ősz: ezekben a megyékben a legrosszabb a helyzet

Ugyan van még pár nap az iskolakezdésig, de eddig úgy tűnik, a 2023/2024-es tanév is úgy indul, hogy több száz pedagógus hiányzik a rendszerből a hivatalos adatok szerint. A valódi szám azonban még ennél is magasabb lehet. Leginkább matematika, fizika, informatika és angoltanárok hiányoznak a rendszerből és főleg a fővárosban és Pest megyében - írta a Pénzcentrum.

A tanárhiány évről-évre visszatérő probléma a magyar közoktatásban, 2016 óta viszont már kifejezetten súlyos a helyzet. Az éppen aktuális betöltetlen állások számáról a Közigazgatási állásportál adatai alapján tudtunk beszámolni, ahol korábban lehetett szűrni területi adatokra, így rendszeresen be tudtunk számolni augusztus végén és a 2. félév elején, januárban, hogy pontosan hányan hiányoznak a rendszerből és honnan.

2023. augusztus 22-én reggel 8 órakor a portál összesen 638 találatot dobott ki arra a kifejezésre, hogy „tanár” – ebből hármat egyből kizártunk, mivel azokban egyetemi oktatókat keresnek az NKE-re. Ám a maradék 635-öt egyesével átnéztük. Ha melléjük tesszük a hivatalosan hiányzó tanítói (220 fő), valamint a betöltetlen óvodapedagógusi helyek számát (299 fő), akkor bőven kijön az 1000 fölötti létszámhiány országos szinten.

Tavaly ilyenkor, pontosabban 2022. augusztus 11-én a közszféra állásportálján 1846 álláshirdetésre várták még a tanárok jelentkezését, 2023 harmadik hetében pedig a hivatalos csatornán keresztül 166 tanárt kerestek országszerte. A mostani szám a tavaly augusztusinak a harmada, bár kétséges, hogy 1200 fővel csökkent a hiány, a különbségnek feltehetően más oka van. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint nincs minden üres álláshely meghirdetve a Közszolgálati Állásportálon. Eddig ugyan kötelező volt, de 2024. januárjától már nem lesz az, és úgy tűnik, sok helyen előrehozták ezt a határidőt.

Nagy bajban a főváros és Pest megye

Mint ahogy a Pénzcentrum infografikáján is látszik óriási a baj a fővárosban, illetve Pest megyében, itt képződik az összes tanárhiány majdnem fele: 299 a betöltetlen álláshely az országos 635-ből. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is aggasztó a helyzet, ott összesen 59 tanár hiányzik a jelenlegi adatok szerint, és jellemzően nem nagyvárosokból, hanem inkább kistelepüléskről. Jász-Nagykun-Szolnok és Győr-Moson-Sopron vármegyében szintén nehéz a helyzet, Nógrádban, Vas vármegyében és Baranyában azonban szinte teljes a létszám – legalábbis a hivatalos adatok szerint.

A Belügyminisztérium szerint nincs tanárhiány, Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár szerint megalapozatlan az az állítás, miszerint 16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből, sőt, mivel 200 ezer tanulóval kevesebb van, mint 2010-ben, az egy tanárra jutó diákok száma az uniós átlagnál is kedvezőbb nálunk. Ennek ellentmond a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke, Horváth Péter hétfői nyilatkozata, miszerint

ugyanis a pedagógusoknak szeptember végéig kell nyilatkozniuk, elfogadják-e az új törvényben előírt foglalkoztatási körülményeket és szabályokat – például azt, hogy elveszítik közalkalmazotti státuszukat. Az NPK elnöke szerint ezres nagyságrendben lesznek olyanok, akik elhagyják a pályát a státusztörvény miatt.

A teljes cikk a Pénzcentrumon olvasható, ITT!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

infláció

tanárhiány

pedagógus

pedagógus bérek