Kiderült, mennyi lehet a nyugdíjemelés összege: már novemberben jöhet a plusz pénz

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült, mennyi lehet a nyugdíjemelés összege: már novemberben jöhet a plusz pénz

A KSH legfrissebb adatai alapján augusztusban 16,4 százalékos volt a fogyasztói árak emelkedése, de ami még fontosabb: a januártól augusztusig terjedő időszakban 2023-ban 22 százalékos volt a drágulás mértéke

A Központi Statisztikai Hivatalal számításai szerint a nyugdíjas infláció augusztusban 17,2 százalék volt, az év első 8 honapjában pedig 23,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát. Ez pedig azt jelenti, hogy amennyiben idén is a megszokott rendben, novemberben inflációkövetően emelik a nyugdíjakat, akkor ez alapján az adat alapján 8,3 százalékos emelésre számíthat közel 2 millió magyar öregségi nyugdíjas. Az átlagos nyugdíj összege így 227 ezer forintra emelkedhet - írja a Pénzcentrum.

Idén év elején 15 százalékos nyugdíjemelést hajtott végre a kormány, azonban az már év közben látszott, hogy a teljes éves drágulás ezt számottevően meghaladhatja. Nagy Márton nemrég 17-17,5 százalékos éves inflációt prognosztizált, a nyugdíjasok pedig ígéretet kaptak: ha úgy látszik, meghaladja az éves várható infláció az év eleji emelés mértékét, akkor ezt kompenzálják novemberben. Ez nem pusztán a kormány döntésén múlik, hiszen a nyugdíjtörvény kimondja, hogy ilyen esetben kárpótolni kell a nyugdíjasokat. A mai adatok tükrében a Pénzcentrum úgy számol, 8,3 százalékos emelés jöhet novemberben. Visszamenőleges nyugdíjkorrekció is lesz.

A portál szerint, ha és amennyiben a korábbi években megszokott, valamint a törvény által előírt rend szerint kapják meg a nyugdíjasok a novemberi emelést, az a 2023-as évi, januártól augusztusig tartó időszakban mért inflációs adat alapján fog megtörténni. Fontos tehát, hogy nem az augusztusi adat, hanem az év első nyolc hónapjára vonatkozó adat a számítás alapja. A KSH mai közlése szerint pedig 2023. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 22, a nyugdíjas háztartások körében 23,3 százalékkal emelkedtek. (Mivel a nyugdíjas infláció és általános fogyasztói árindex általában eltér, ilyenkor a törvény szerint a magasabb adatot kell figyelembe venni.) Ez alapján tehát a nyugdíjasok további 8,3 százalékos emelésre, az év eleji és évközi emeléssel együtt összesen 23,3 százalékos emelésre számathatnak idén.

Azt viszont hozzá kell tenni, hogy a korábbi években a novemberi nyugdíjemelés mértéke nagyban támaszkodott a január–augusztus időszakban mért inflációra, azonban akkor nem volt ilyen rekord mértékű drágulás. Idén egyáltalán nem biztos, hogy a korábbi évek gyakorlata szerint főként ez az adat lesz a meghatározó a novemberi nyugdíjkorrekció kapcsán! A várható infláció ugyanis ennél jelentősen - tized százalékokpontokban mérve - kevesebb lehet mostani tudásunk szerint - hívta fel a figyelmet a Pénzcentrum.

Nem lehet még biztosan állítani, mekkora lesz a nyugdíjemelés pontos összege, hiszen ahogy minden évben, idén is meg kell várni, amíg megjelenik a vonatkozó kormányrendelet. Tavaly október 5-én jelent meg a Magyar Közlönyben a nyugdíjprémiumról és a kiegészítő nyugdíjemelésről szóló rendelet, tavalyelőtt szintén október elejéig kellett várni.

Ráadásul a törvény úgy fogalmaz, hogy az első 8 hónap tényadataira alapozva a várható éves inflációt kell figyelembe venni. A járványt megelőző években többnyire a KSH által számított mutatóra hagyatkoztak, akkor azonban nem volt ilyen kiszámíthatatlan a gazdasági helyzet. Sőt, az is megtörténhet, hogy még többet emel a kormány, mint a friss inflációs adat indokolná. Mindenesetre, meg kell várni, amíg kijön a hivatalos rendelet, hogy biztos legyen, mennyi pénz érkezhet a jogosultaknak.

Az is fontos, hogy a 2023. évi nyugdíjemelés papírforma szerint azokra vonatkozik, akiknek 2023. január 1-je előtt állapítottak meg öregségi nyugdíjat, hozzátartozói ellátást, korhatár előtti ellátást, rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást, baleseti járadékot, illetve a vonatkozó kormányrendeletben felsorolt kéttucatnyi egyéb ellátást. Tehát aki 2023-ban, évközben vált nyugdíjassá, az (nagy-nagy valószínűséggel) nem számíthat emelésre, hiába tud a boltban egyre kevesebbet vásárolni a nyugdíjából.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

nyugdíj

emelés

infláció