Potyapénz ütheti a kirándulók markát: ingyen hever a lábuk előtt, csak össze kell gyűjteni

HelloVidék   
  Megosztom
Potyapénz ütheti a kirándulók markát: ingyen hever a lábuk előtt, csak össze kell gyűjteni

Itt az ősz és sokan nem is tudják, hogy már egy kirándulás alatt is összegyűjthetnek több tízezer forint "zsebpénzt", ami bárkinek jól jöhet a konyhára. Mivel az erdészetek idén is szerveznek makkgyűjtési akciókat, így érdemes a helyi gazdaságoknál érdeklődni, mennyit is fizetnek egy-egy kiló termésért. Így, ha ügyesen gyűjtögetünk, több tízezer forint is ütheti a markunkat.

Mielőtt rohannál az erdőbe, ezt olvasd el figyelmesen!

A legfontosabb, hogy hazai állami és magánerdeink többségében tilos makkot gyűjteni – minden esetben engedélyt kell kérni! Természetvédelmi területen szintén tilos, illetve szintén engedélyhez kötött a gyűjtés. Az erdészetek például névre szóló gyűjtési engedélyt adnak ki, amin rajta szerepel, kinek a nevére szól, a hátoldalán pedig a kerületvezető erdész - akinek a területéről gyűjtik a makkot - ellenjegyzi, hogy hol szabad makkot gyűjteni.

Csak az érett, barna színű makkok alkalmasak a gyűjtésre. Fafajtól függően jellemzően 6 hónaptól 2 évig tarthat a makk beérésének időtartama. A zöld, fekete, elszíneződött makkok gombás betegségre vagy rothadásra, a makkon látható apró lyukak pedig zsizsik vagy más kártevő jelenlétére utalnak, az egyértelmű penészedésről nem is beszélve, így ezeket értelemszerűen nem gyűjtjük.

A makkok gyűjtési ideje általában szeptember-októberre és november elejére esik, ám az érési idők fajonként és országrészenként némileg eltérhetnek. Először az éretlen és beteg termések hullanak le. A gyűjtéshez mindenképpen jól szellőző zsákokat használjunk, amelyben tárolhatjuk is a makkot a feldolgozásig.

Megéri a gyűjtögetés?

A Bakonyerdő Zrt. makkgyűjtési programot hirdet saját erdeiben.

A gyűjtés csak a területileg illetékes erdészet által - előzetesen - kiadott makkgyűjtési engedéllyel lehetséges.

Felvásárlási nettó árak (2023. szeptember 25-től visszavonásig, módosításig):

  • Kocsánytalan tölgy: 900 Ft/kg
  • Kocsányos tölgy: 850 Ft/kg
  • Cser tölgy: 600 Ft/kg
  • Molyhos tölgy: 1000 Ft/kg

A felvásárlás elszámolásához őstermelői igazolvány és tárgyévre érvényesített betétlap vagy vállalkozói igazolvány és hozzá tartozó adószám szükséges!

A makkgyűjtési engedély ára bruttó 500 Ft/db.

A saját célra gyűjtők és vásárlók (pl.: csemete termelők) részére a gyűjtési díj a közölt árak 50%-a!

Átvétel helye, ideje: az Erdészet által megadott helyen, előre egyeztetett időpontokban.

A KASZÓ Zrt. is makkgyűjtési akciót hirdet saját erdeiben.

Makkot gyűjteni kizárólag írásos engedéllyel lehet, amelyet erdészkerületenként az illetékes kerületvezető erdész állít ki. A gyűjtött makk leadása kizárólag a Bördeci csemetekertben engedélyezett, melyet minimum 3 naponta le kell adni! Amelyik gyűjtő ennek nem tesz eleget, annak az engedélye bevonásra kerül! A makk máshova történő elszállítása szigorúan tilos, és az engedély azonnali visszavonását vonja maga után!

A makkgyűjtés során az erdőn 9:00 – 15:00 óra között lehet tartózkodni.

Átvétel: 2020. október 12-től a Bördeci csemetekertben

minden nap: 15:00-16:00 óra

Felvásárlási árak (2020. október 12-től visszavonásig, módosításig)

  • Kocsányos tölgy: 180 Ft/kg
  • Cser tölgy: 150 Ft/kg

Kerített területeken, erdősítésekben, bontóvágások területein a makkgyűjtés TILOS! A felvásárlási jeggyel történő elszámoláshoz őstermelői igazolvány, hozzá tartozó betétlap, illetve adószám szükséges.

Azt tudjuk, hogy a disznók szeretik, na de ember fogyaszthatja?

Az állatok makkoltatásáról sokan hallottatok, de arról, hogy ez a csonthéjas termés emberi fogyasztásra is alkalmas lenne, bizonyára jóval kevesebben. Pedig a tölgyfamakkot régen gyógytáplálékként is számon tartották, a megpörkölt makkokból készített „makk-kávé” roboráló, erősítő hatású, ezért angolkóros gyermekekkel, valamint lábadozó betegekkel is itatták, valamint az időskori emésztési panaszokat is enyhíti.

A makkban található mag teljes értékű fehérjét, keményítőt, zsírt és rostot tartalmaz, amely értékes tápanyagforrássá teszi. Nem mellékesen pedig gazdag B6- és B12-vitaminban, folsavban, tiaminban, riboflavinban, niacinban, sok vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort, nátriumot, mangánt, rezet, cinket is tartalmaz. A hazánkban előforduló tölgyek közül a kocsányos és a kocsánytalan tölgy kérgét és levelét is gyógynövényként tartjuk számon.

Viszont, nem mindegy, hogy készíted el!

Magas a csersavtartalma miatt alapvetően keserű íze van, ráadásul mérgező is lehet, ha nagy mennyiségben fogyasztjuk. De a csersav vízben oldható, ami azt jelenti, hogy el lehet távolítani a makkból. Ennek a legegyszerűbb módja, hogy mielőtt használni kezdjük, áztassuk be. Adjunk literenként egy teáskanál szódabikarbónát a vízhez, majd hagyjuk állni legalább 12 órán keresztül. Aztán tisztítsuk meg, végül szárítsuk ki! Száradás után pedig készíthetünk belőle lisztet vagy használhatjuk a kávé alternatívájaként.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

makk

makkgyűjtés

makk felvásárlási ára

makk ára

gyűjtögetés

erdei gyűtögetés