Félmilliárd forintos fejlesztéssorozat zárult le: kerékpárutak, parkolók, posta- és kocsimúzeumok épültek

MTI   
  Megosztom
Félmilliárd forintos fejlesztéssorozat zárult le: kerékpárutak, parkolók, posta- és kocsimúzeumok épültek

Több mint félmilliárd forintos fejlesztéssorozat zárult le Szabadkígyóson és Újkígyóson: kerékpárutat, parkolókat, posta- és kocsimúzeumot, valamint helytörténeti kiállítóteret alakítottak ki a két Békés vármegyei településen.

A két önkormányzat tájékoztatása szerint az 580 millió forintos támogatást a 2400 lakosú Szabadkígyós község és a csaknem ötezres lélekszámú Újkígyós város nyerte el az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban még 2021-ben. A fejlesztéssorozat részeként újult meg a Szabadkígyós és Újkígyós közötti bicikliút, valamint összekötötték a községben található kerékpárutat a Wenckheim család építészeti hagyatékához vezető nyomvonallal. A kerékpárút mellé 150 facsemetét ültettek.

A szintén uniós forrásból felújított szabadkígyósi Wenckheim-kastélynál 79 fizetős parkolóhelyet alakítottak ki; létesítettek parkolót a turisztikai attrakcióknál is, így a kocsi-, a posta- és a majormúzeum előtt. A községben épült egy 18 elemmel felszerelt játszótér is.

Végezetül a napokban átadták a Svájceráj névre hallgató épület egyik felében a kocsimúzeumot, és az ország negyedik postamúzeumát. A Svájceráj másik felében a kígyósi pusztát mutatják be interaktív tárlaton

- közölték.

A Svájceráj nevet a lakosság adta egykor az épületnek. Az 1800-as évek elején gróf Wenckheim József Antal kezdett ott dohányt előállítani; akkor ugyanis Európában a Napóleon által meghirdetett kontinentális zárlat miatt hiány volt dohányból. Az épület azért áll boltíves oldalfalakból, hogy a dohányleveleket megfelelően tudják szellőztetni, szárítani.

A gróf telepített a birtok nyugati részére egy új falut is azért, hogy ott termesszék a dohányt. Így született meg 1814-ben Újkígyós, a másik település neve pedig Ókígyós lett, amely 1950 óta a Szabadkígyós nevet viseli. Később a gróf állattenyésztéshez hasznosította az épületet, befalazták a boltíves nyílásokat, és a már zárt helyiségbe svájci szarvasmarhákat hozatott tenyésztési céllal. Emiatt nevezte el a nép az épületet Svájcerájnak.

A postamúzeumot egyelőre még postaháznak hívják, mivel az intézmény azonnal nem kaphatja meg a múzeumi minősítést. A tárlaton az 1950-es évektől kezdődően mutatják be a posta történetét és a postaszolgálat változásait. Ebben az időszakban a küldemény- és pénzforgalom mellett a posta végezte a távközlési feladatokat, ekkor még hozzá tartozott a rádiós és televíziós műsorszórás is.

Az épület egykor valóban posta volt, amelynek egyik részében a hivatal és a postamester lakása volt, a másikban pedig a kézbesítő lakott. A kiállításon olyan eredeti műtárgyak is láthatók, amelyek Szabadkígyósról származnak: így a posta által használt bélyegző, szemlekönyv vagy a - teljesen üres - panaszkönyv. Látható egy "oldtimer" postás motorkerékpár is, valamint egy korabeli postás egyenruha.

A kocsimúzeumban megtekinthető két régi postakocsi: egy 1890 körüli nagy kariolkocsi és egy 1900 körüli postaközi közvetítő kísérleti gépjármű, mely korabeli alkatrészeket is tartalmaz

- olvasható az iranykigyos.hu/postahaz oldalon.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szabadkígyós

újkígyós

fejlesztés

parkoló

posta

kocsimúzeum

helytörténeti kiállítótér

békés megye