Kiderült, mennyit hoznak a parkolódíjak a balatonparti településeknek

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült, mennyit hoznak a parkolódíjak a balatonparti településeknek

Egyre több balatonparti városban teszi fizetőssé a parkolást, ami nem meglepő, mivel évente több tíz millió forintos bevételt tudnak beszedni a települések parkolódíjakból. A bevételt sok város út- és járdafelújításra, valamint a szabadstrandok fenntartására fordítja.

Tavalyhoz képest valamivel kevesebb pénz folyt be a balatoni önkormányzatok kasszájába a parkolódíjakból. A legtöbb déli parti településen még mindig ingyenes a várakozás autóval, csak néhány településen kell fizetni a parkolásért, ott is elsősorban a nyári időszakban - írja a Sonline.

Éves szinten 40 millió forintos bevételt hoz Balatonföldvárnak a parkolás, ami a város 1 milliárd forintos működésének 4 százaléka. Tehát nem a befolyt összeg miatt működtetjük a rendszert, hanem a forgalmi rend és a közterületek rendezettsége miatt

- mondta Holovits Huba polgármester.

Zamárdiban 2018-ban lett fizetős a parkolás, a rendszert az önkormányzat saját tulajdonú cége üzemelteti, és éves szinten 60–70 millió forintos bevételt jelent. Kedvezményben részesülnek a helyiek és a nyaralók tulajdonosai: a Zamárdiban élőknek 3 ezer forint az éves bérlet, a nyaralótulajdonosoknak és a balatonendrédieknek pedig 5 ezer forint.

A siófoki városháza közlése szerint az idei évben januártól augusztusig 264,5 millió forintot szedtek be parkolódíjakból, bérletekből és pótdíjakból. Ez növekedés az előző évhez képest, hiszen 2022-ben 237 millió, 2021-ben pedig 153 millió forint volt a befolyt összeg.

Balatonbogláron augusztusig 72 millió forint bevételt jelentett a költségvetés számára a parkolás, amellyel a rendszer kiépítésének költségei megtérültek, és innentől már csak hasznot termel Balatonboglárnak. Ezt a bevételt a jövőben út- és járdafelújításra, valamint a szabadstrandok fenntartására tervezik fordítani.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

parkolási díj

balatom

bevétel