Ezreket toboroztak PaksII-höz dolgozni: kamu volt az egész, feljelentés lett belőle

HelloVidék   
  Megosztom
Ezreket toboroztak PaksII-höz dolgozni: kamu volt az egész, feljelentés lett belőle

Facebookon közzétett – és azóta jórészt törölt – videókban kerestek romákat a paksi atomerőmű munkálataira. Volt, ahol azt állították, jövő nyár elejéig mintegy 2300 emberre lesz szükség az építkezésen. A reggel 7 órától este 5 óráig tartó munkákra 1700 forintos órabért ajánlottak, négy-öt évre szóló munkaszerződést is kínáltak. A jelentkezőktől azt kérték, hogy a megadott e-mail címek valamelyikére küldjék el lakcímkártyájuk, személyi igazolványuk, adó- és tb-kártyájuk másolatát. Volt, aki a Belügyminisztériumra hivatkozva szállást és ellátást is ígért, írja a Népszava. Időközben kiderült, hogy hamis álláshirdetések voltak, és valószínűleg adatszerzés céljából kerültek fel a netre. Mindenesetre 10-15 ezer embert lóvá tettek velük.

Az Országos Roma Önkormányzatnak (ORÖ) tűnt fel a dolog, nem tudtak ugyanis arról, hogy a Paks 2 beruházásnak jelenleg ilyen komoly munkaerőigénye lenne. Helyi roma vezetőkkel, vállalkozókkal és ORÖ-s politikusokkal Süli János is találkozott. Az atomerőmű bővítéséért felelős volt tárca nélküli miniszter is megerősítette, egyelőre kevés „kiszolgáló munkára” van szükség, amire mégis, azt pár környékbeli ember elvégzi.

Lőcsei Lajos, a Momentum roma parlamenti képviselője a paksi munkaerő-toborzás ügyében írásbeli kérdéssel fordult Szijjártó Péterhez, azt tudakolva a külügyminisztertől, van-e tudomása a feltételezhetően jogellenes tevékenységről, milyen intézkedéseket hozott, vagy milyen lépéseket készül tenni a történtek kivizsgálása érdekében. Lőcsei Lajos az ügyészségen tett feljelentést ismeretlen tettes ellen. Lakatos Oszkár, az ORÖ megbízott elnöke arról számolt be a Népszavának, hogy úgy tudja, a jelentkezők száma elérheti a 10-15 ezret.

Az ORÖ megbízott elnöke reméli, a hatóságok pontosan felderítik majd, hogy a feltételezett elkövetők mit akartak kezdeni az adatokkal. Lakatos Oszkár általánosságban több lehetőséget is említett. Ezek közül a leginkább kézenfekvő: a személyes adatok értékesek lehetnek a költségvetési támogatások lenyúlására szakosodott kamupártoknak, amelyek maguktól képtelenek lennének elegendő aláírást összegyűjteni ahhoz, hogy elinduljanak a parlamenti választáson.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

álláshirdetés

építkezés

paksi atomerőmű

paks 2