Megkongatták a vészharangot: csúnyán elszállhat az egyik alapélelmiszer ára

Agrárszektor   
  Megosztom
Megkongatták a vészharangot: csúnyán elszállhat az egyik alapélelmiszer ára

Már most is az egekben van a cukor ára és ez várhatóan a jövőben is így fog maradni, de a szakértők szerint az ágazatnak épp erre van szüksége a túléléshez. Az ársapka a kristálycukor árát korábban megvédte, de azóta már az igazodott a költségekhez.

2023-ban megtorpant a cukorrépa termőterületének évek óta tartó csökkenése, mi több, idén komoly növekedést regisztrálhattak a szakemberek ezen a téren. A tavalyihoz képest kedvezőbb időjárási és világpiaci körülményeknek köszönhetően az év során kétszer annyit cukrot állíthatnak elő az egyetlen magyarországi cukorgyárban, ami a hazai fogyasztás akár negyven százalékát is fedezheti. A cukor ára már most is magas, és ez várhatóan a jövőben is így fog maradni, de a szakértő szerint az ágazatnak épp erre van szüksége a túléléshez és a megerősödéshez - írja az Agrárszektor.

Bár évek óta egyre csökkenő területen folyt a cukorrépa termesztése Magyarországon, a 2022-es mélypontot követően idén jelentős, 60%-os növekedés volt megfigyelhető a termőterület tekintetében. A tavalyi 8621 hektáros termőterület idén 13651 hektárra nőtt, bár valójában még ennél is nagyobb területen, 14642 hektáron foglalkoznak cukorrépával a magyar termelők

- mondta el az Agrárszektornak Dorogi Árpád, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének (CTOSZ) elnöke.

A szakember hozzátette, hogy ez a majdnem ezer hektárnyi különbség a két adat közül abból fakad, hogy ezen a területen évek óta horvátországi feldolgozásra termelnek. Dorogi Árpád szerint az idei termés a tavalyinál lényegesen jobb lesz, a földek több csapadékhoz jutottak, de a tavalyi aszály következtében az alföldi, különösen a dél-alföldi területeken ebben az évben is legyengült a cukorrépa, és megtámadta a makrofomina, alulról induló gyökérrothadást okozva. Ennek következtében a cukorrépa előbb „gumis”-sá válik, majd megbarnul és elrohad, nem lehet belőle cukrot kinyerni.

Mivel a hazai szükséglet 280-300 ezer tonna között mozog, így elmondható, hogy az idei termés a hazai fogyasztás 40%-át fedezheti. Ez a későbbiekben, jó logisztikával, jó szervezéssel és a technológia korszerűsítésével az 50%-ot is elérheti

- emelte ki Dorogi Árpád.

Ehhez azonban az kell, hogy a nyersanyagot megfelelő áron vásárolják meg a termelőktől, hogy az ő költségeik is rendezve legyenek. A cukorrépa ára pedig erősen kötődik a cukoréhoz, ha az magas, akkor az árak fedezik a termelési költségeket. Ez korábban nem így volt, ezért csökkent a megelőző években a termőterület - tette hozzá a CTOSZ elnöke.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

cukor

áremelkedés

cukorrépa