Új biznisz a láthatáron? Ez a növény a szárazságot is bírja, ráadásul sok pénzt kaszálhatsz vele

Agrárszektor   
  Megosztom
Új biznisz a láthatáron? Ez a növény a szárazságot is bírja, ráadásul sok pénzt kaszálhatsz vele

A tavalyi aszály után sok helyen felmerült a kérdés, milyen szárazságnak ellenálló növények jelenhetnek meg a közeljövő növénytermesztésében. Ezek közé tartozhat a földimogyoró, amely a világ mezőgazdaságában fontos szerepet tölt be és úgy tűnik Magyarországon is ismét alternatíva lehet - írja az Agrárszektor.

A földimogyoró korábban már nálunk is felbukkant. Az ötvenes években majdnem ezer hektáron termesztették, elsősorban Békésben, de a gazdasági fejlődés véget vetett ennek a folyamatnak és elindult a konvencionális növények ipari méretű termesztése, így eltűnt a termesztésből sok más növény mellett. Néhány éve újra kezdtek vele foglalkozni hazánkban és ma már a növénnyel szép eredményeket érnek el az Dél-Alföldön.

2013-ban ismét a földimogyoró-termesztés hazai lehetőségeivel kezdtek el foglalkozni, amikor dr. Balla Zoltán agrármérnök a Debreceni Egyetem agrártudományi karán elkezdte a földimogyoró termesztését Nagy János professzor indíttatására. A kísérletek a debreceni bemutató kertben kezdődtek el, majd négyzetméterről négyzetméterre kezdett el növekedni a területe. A szakember már létező tájfajtákból szelektálta azokat az egyedeket, amelyek valamely tulajdonságukban például virágzási időben, szemtípusban, szemszámban eltértek a nagy átlagtól.

Ezeket felszaporította, 2019-ben három fajtával nyújtott be kérelmet állami elismerésre a NÉBIH-hez. 2022-ben a három magyar földimogyoró-fajta megkapta az állami elismerést. Hazánkban eddig erre nem volt még példa, hogy egyszerre 3, önálló, egymástól eltérő, hazai nemesítésű földimogyoró kerüljön a nemzeti fajtajegyzékbe. A földimogyorók a Balla, a Zoltán és a Kata nevet kapták. Nemesítőjük a közelmúltban adott interjút a Hajnal-Táj műsorában.

Egy szárazságtűrő növényt kerestünk, a debreceni bemutatókertben 2013-ban megkezdtük a kísérleteket és négyzetméterről négyzetméterre növekedve jutottunk el arra, hogy ma már 15 hektáron van földimogyorótermesztés az országban. A földimogyoró sincs meg víz nélkül azonban nagyon fontos tulajdonsága más konvencionális növényekkel szemben, hogy nagyon jól tűri az aszályt. A 2022- es év volt az a példa amikor azt tudtam mondani júliusban, augusztusban, hogy bárki kijöhet hozzánk a területre mutatok olyan növényt, ami ilyen aszály mellett is még biztos termést hoz. Végül 2022 őszén maga a növényi kultúra továbbra is igazolta magát, rekordtermésünk lett mind mennyiségben mind pedig minőségben. Ha kisléptékben de megvalósítottuk azt, ami később 5-10 év távlatában egy rentábilis növénytermesztésnek az alapja lehet. Azt szoktam mondani, hogy körülbelül 1000- 1500 négyzetméteren ajánlott kipróbálni magát a növényt az adott területen, hogy ott a talaj pH-ja optimális vagy, hogy a talaj homoktextúrája, konzisztenciája megfelelő-e ahhoz, hogy az a növény szép és igényes hüvely méretet és szép igényes magméretet tudjon produkálni. Mindezt olyan mennyiségben amire már azt lehet mondani, hogy megéri és a gazdálkodás szintjén már profitot tud eredményezni

- mondta Balla Zoltán nemesítő.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mogyoró

szárazság

szárazságtűrő növény

gazdaság

gazdálkodás