Vállalkozók, figyelem! Nagy változás jöhet a magyar kisvállalatok életében, erről dönt most a kormány

HelloVidék   
  Megosztom
Vállalkozók, figyelem! Nagy változás jöhet a magyar kisvállalatok életében, erről dönt most a kormány

A kisvállalati adó (KIVA) jelenlegi szabályai alapján a KIVA szerint adózó cégek nem egyesülhetnek más céggel, nem válhatnak szét, különben elveszítik a KIVA szerinti adózás lehetőségét és két évig nem is választhatják újra ezt a kedvező adózási módot. Ezt módosítaná a parlament elé benyújtott őszi adócsomag, amelynek egyik legizgalmasabb újdonsága, hogy szűk körben megnyitja a lehetőséget KIVA-s cégek átstrukturálására - hívja fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.

Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group együttműködő ügyvédje szerint a KIVA szerint adózó cégek átalakulásának korlátozása számos cégcsoport életét nehezítette meg, akár cégeladás, akár a folyamatok racionalizálása miatt érezték volna fontosnak a cégstruktúra módosítását. A benyújtott törvénytervezet alapján viszont a jövőben lenne egy új kivételszabály, amely ugyan szűk körben, de lehetővé tenné a KIVA szerinti adózó cégek egyesülését, szétválását.

Strukturálási lehetőségek

Ha ebben a formában fogadná el a Parlament az őszi adócsomagot, akkor – gondos tervezés mellett – akár a KIVA-s cégek számára is lehetővé válna az átalakulás. Ez azért nem magától értetődő, ugyanis a szövegjavaslat szerint csak a kedvezményezett átalakulásnak nem minősülő egyesülések, szétválások élveznének kivételt, azaz csak ezekben az esetekben maradna meg a cégek KIVA státusza. Ilyen eset például, ha a tulajdonosok változnak egy szétválást követően.

Ami igazán izgalmasan hangzik az érintett cégcsoportok számára, hogy a szöveg alapján úgy tűnik, hogy akár jelenleg nem KIVA szerint adózó cégek is be tudnának olvadni KIVA-s cégekbe, ezért a jövőben sokkal szélesebb körben lenne lehetőség a KIVA-ból származó előnyök kiaknázására. Ez utóbbi évek óta kimondott célja a Pénzügyminisztériumnak, azaz, hogy minél több cég számára biztosítsák a KIVA szerinti kedvezőbb adózási formát, valószínűleg ebbe a sorba illik a mostani javaslat.

Ki korán kel, aranyat lel

A Niveus Consulting Group felhívja a figyelmet, hogy bár az őszi adócsomagot még nem fogadták el, az átalakulási folyamat idő- és adminisztrációs igénye miatt érdemes minél előbb elkezdeni a gondolkodást, mert így akár jövő év elejére ki lehet alakítani az új, kedvezőbb adóteherrel járó cégcsoportot. A KIVA-s cégek átalakítása ugyanis nem csak a jogszabály megszorító szövegezése miatt igényel tervezést, de több hetes jogi munkát, sőt, az érintett cégek könyvvizsgálatát is igényelheti.

Ahhoz, hogy az átalakulás gyorsan megvalósítható legyen, az összes érintett – a cég tulajdonosai és képviselői, tanácsadók, ügyvédek, könyvelők, könyvvizsgálók – hatékony együttgondolkodása és együttműködése szükséges. De a KIVA által elérhető, természetesen cégenként, cégcsoportonként eltérő mértékű adóelőny minél gyorsabb kiaknázása miatt, aki előbb kezd bele a folyamatba, az előbb is realizálhatja a költségei csökkenését.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

adó

adózás

gazdaság

kisvállalkozás

vállalkozás

törvénymódosítás

parlament